Een uitgebreide, nauwkeurige plaatsbeschrijving is zowel voor de huurder als voor de verhuurder een absolute must. Meer nog, het is sinds 2007 zelfs verplicht. Je kunt er immers aan het einde van het huurcontract heel wat pijnlijke discussies mee vermijden. We serveren je enkele nuttige tips.

Een plaatsbeschrijving is een gedetailleerde, schriftelijke vaststelling waarin je de feitelijke situatie vastlegt bij de aanvang van de huurperiode. De plaatsbeschrijving moet bij het huurcontract worden gevoegd. Bij het beëindigen van het huurcontract, is de plaatsbeschrijving de tool om na te gaan of er eventueel iets van de waarborg gehouden mag worden. Schade door ouderdom of overmacht moet de huurder uiteraard niet vergoeden.

◾Zowel de huurder als de verhuurder kunnen maar beter aanwezig zijn tijdens het opmaken van een plaatsbeschrijving. Op die manier vermijd je eventuele discussies. Lukt het niet? Dan kun je het eventueel ook laten doen door je makelaar of landmeter. Let wel, beide partijen – huurder én verhuurder – moeten het document ondertekenen en elke pagina paraferen.
◾Het opmaken van de plaatsbeschrijving gebeurt in het beste geval terwijl het pand nog onbewoond is.
◾Een nauwkeurige plaatsbeschrijving vergt tijd. Overloop kamer per kamer en wees gedetailleerd. Kijk niet enkel naar de vloerbekleding en het sanitair maar ook naar de verwarming, de plinten, de plafonds, enzovoort. Een barst in een badkamertegeltje? Een schimmelvlak aan het plafond? Noteer het!
◾Gebruik eventueel verschillende omschrijvingen om de staat te definiëren: gloednieuw, in prima conditie, in goede staat, gebruikt, …
◾Beelden zeggen zoveel meer dan woorden. Maak algemene foto’s per kamer en detailbeelden van eventuele schade. Digitale foto’s druk je best af en laat je aan de achterzijde handtekenen door beide partijen.
◾Vergeet het aantal huissleutels niet te vermelden!
◾Noteer ook de meterstanden voor aardgas, mazout, elektriciteit en water.
◾Als er tijdens de huurperiode aanpassingen aan het pand worden aangebracht, kun je een addendum opmaken en dit aan het huurcontract toevoegen.
◾Om onenigheid te voorkomen kun je ook samenwerken met een neutraal persoon. Er zijn heel wat experten – immomakelaars en landmeters, bijvoorbeeld – die plaatsbeschrijvingen opstellen. Huurder en verhuurder kunnen desgewenst de kosten delen. Reken toch al snel op 300 euro of meer

Op de website van de overheid vind je een model dat je kunt gebruiken om een plaatsbeschrijving op te stellen.

Auteur: EM
Bron: MinFin en Wonen Vlaanderen