De Vlaming heeft een baksteen in de maag, maar een nieuwbouw of een verbouwing kost veel geld. En uiteraard vraag je best de hulp van echte vakmensen, maar wist je dat je zelf meer kan doen dan je denkt? Met deze tips kan je jezelf heel wat geld besparen.

1. Bouw niet te groot

Schat goed in hoeveel ruimte je nodig hebt en bouw niet ruimer. Elke vierkante meter is niet alleen duurder in aankoopprijs, nadien vergt het extra verwarming en onderhoud en zorgt ervoor dat de kosten oplopen.

2. Investeer in goede isolatie

Wie bouwt, probeert af en toe te besparen op bepaalde materialen. Dat doe je met isolatiemateriaal best niet. Het kost je tijdens het bouwen of verbouwen misschien wel iets meer, maar je zult er op lange termijn centen mee besparen.

Foto: Recticel Insulation

3. Denk goed na over je materiaalkeuze

Een eikentrap oogt heel mooi, maar een beukentrap is even stevig en een pak voordeliger. En met het juiste likje vernis kun je een beukentrap er zelfs laten uitzien zoals een eikentrap. De truc is dus om een goed evenwicht te zoeken. Investeer in kwaliteit en duurzame bouwmaterialen, maar niet in nodeloze luxe.

4. Houd je financiën goed bij

Planning is key, ook in je eigen portefeuille. En zoals met vele grote projecten of levensgebeurtenissen, is een financieel overzichtje geen slecht idee. Maak -bijvoorbeeld in Excel- een overzicht van hoeveel je verwacht uit te geven en hoeveel je al hebt uitgegeven tijdens het bouwen of verbouwen. Zo kom je op het einde van de rit niet voor prijzige verrassingen te staan.

5. Neem geen interieurtrends over

Kies liever meubels die jij echt mooi vind en waar je de komende 5, 10 of zelfs 15 jaar mee kunt leven. Je koopt namelijk niet elk jaar een nieuw interieur.

6. Verbouw niet alles in één keer

Schat in welke ruimtes het eerst toe zijn aan een verbouwing. En werk zo je lijstje af verspreid over enkele maanden of zelfs jaren. Als je voor onvoorziene verrassingen en kosten komt te staan, kun je je volgende project nog even uitstellen om verder te sparen.

7. Vraag altijd bij minstens drie ondernemingen een prijsofferte aan

Vraag offerte bij 3 à 4 partijen om een goed beeld te hebben op de gangbare marktprijzen. Een gratis offerte is niet voor iedere aannemer vanzelfsprekend. Reken je op een kosteloos prijsvoorstel, geef dit dan expliciet aan in je prijsvraag. Hoe je offertes vergelijkt? Dat lees je hier!

8. (Ver)bouw in het voorjaar en de zomer

Dan heb je minder stookkosten. Simpel.

9. Kies altijd voor vakmensen

Zelf je woning (ver)bouwen kan uiteraard altijd en voor velen is het een droom om achteraf terug te kunnen blikken op een geheel eigen project. De handige harry zijn heeft zo zijn voor- en nadelen, maar probeer voor de grote werken een expert in te schakelen. Anders zou je wel eens tegenslagen kunnen krijgen en moet je alsnog extra kosten betalen.

10. Kies een goedkope lening

Er zijn diverse goedkope leningen voor wanneer je je huis gaat verbouwen. Informeer je dus goed en vergelijk de verschillende leningen.