De huizenjacht kan een erg spannende fase in je leven zijn. Omdat je het van de eerste keer juist wil doen, kan je je laten bijstaan door een aankoopbegeleider. Wij bekijken de mogelijke manieren hoe een aankoopbegeleider je kan helpen.
Eerst en vooral, een aankoopbegeleider is niet hetzelfde als een makelaar. Waar een makelaar de verkoper helpt met alle mogelijke stappen in het verkoopproces, is er voor jou als potentiële koper ook iemand die naast je staat met kennis van zaken. Want een woning aankopen, is niet enkel een grote geldsom neertellen. Er komen ook heel wat documenten, regels en vakjargon bij kijken. En dan kan het -zeker als het je eerste woning is- handig zijn dat je er niet alleen voor staat.
De aankoopbegeleider, waarom?
Aankoopbegeleiders kunnen je als mogelijke koper ondersteunen in elke fase van het koopproces. Dat begint bij de huizenzoektocht, het inschatten van de pro’s en contra’s van een woning tot en met de hulp bij de ondertekening van de notariële akte. Het gaat immers verder dan bieden, betalen en de sleutel ontvangen. Hij of zij kan op 3 manieren nuttig zijn.
1. De aankoopbegeleider als advocaat
Eerst en vooral is een aankoopmakelaar er niet om jou een product of dienst aan te smeren. Het zijn onafhankelijke professionals die je van dag één tot de uiteindelijke aankoop van je droomhuis te helpen. Ze gaan met je aan de slag om je te leren kennen en kunnen op die interessepunten op zoek gaan naar een woning die bij je past.
Eenmaal ze een woning gevonden hebben, kunnen zij het pand in kwestie laten schatten. Soms hebben ze op dat vlak al een streepje voor als de schatting toch lager ligt dan de vraagprijs. Nadien kunnen zij een technisch nazicht of de documenten ervan aanvragen en je helpen met de juridische of bouwkundige kant van het verhaal. Kortom, als een advocaat die zich stort op alles waar wij enkel ons hoofd bij zouden breken.
2. De aankoopbegeleider als expert
Onafhankelijk en kwalitatief advies krijgen om een huis te kopen, is nog bij iedereen bekend. En toch kunnen zij de springplank zijn om snel je droomhuis binnen te halen. Vermits zij jou hebben leren kennen, gaan ze met jouw eisenpakket de vastgoedmarkt op. Vermits zij de buurt en de markt kennen, is het een koud kunstje om een woning te vinden op jouw maat.
Let wel op dat je er niet vanuit mag gaan dat je je droomhuis vindt, want bepaalde factoren zoals smaak of emotie bij een woning, ervaar enkel jijzelf. De begeleider brengt je in ieder geval in contact met potentiële woningen. Je mag wel op beide oren slapen dat hij of zij het werk op een correcte manier aanpakt, want niet iedereen kan zomaar aankoopbegeleider worden.
3. De aankoopbegeleider als steun
Wanneer je uiteindelijk je woning hebt gevonden, hoef je niet per se meteen afscheid te nemen van je aankoopbegeleider. Onderhoud het contact, want hij kan je nadien ook helpen wanneer je wil renoveren of je lening herzien.