Is een eigen woning kopen één van je doelen? Laat je dan niet ontmoedigen door de volgende mythes.

1. Alleen een huis kopen? Je kan beter huren.

Zolang je mikt op een woning die voldoet aan jouw wensen en mogelijkheden, is er geen enkele reden om jouw droom van een eigen stekje op te bergen. Huren heeft net zoals kopen tal van voordelen. Zo zijn bijvoorbeeld de (onderhouds)kosten beter te voorspellen. Een eigen woning is dan onder andere een investering, maar daar stoppen de voordelen niet. Maak de overweging dus vooral op basis van wat jij belangrijk vindt.

alleenstaande
een woning kopen kan ook alleen

Foto:

2. Je kan beter wachten tot je een partner hebt, anders moet je weer verhuizen.

Je kan de toekomst natuurlijk niet voorspellen, wie weet bots je zelfs nog voor je goed en wel geïnstalleerd bent op je droomprins(es). Voor hetzelfde geld blijf je nog een hele tijd alleen. Loop dus niet op de feiten vooruit en bekijk de situatie op het moment zelf. Wie weet woon je graag knus met je nieuwe partner en trekt die wel bij jou in? Een andere optie is dat je partner zelf al een eigen stekje kocht. Dan kan je kiezen om één van de twee te verhuren of te verkopen. Je kan ook beide verkopen en samen opzoek gaan naar jullie droomhuis. Niets dat je dus hoeft tegen te houden om vandaag voor jezelf te kiezen!

kopen of huren
wachten oFoto: 

3. Als alleenstaande krijg je geen lening.

Dat is natuurlijk wel erg kort door de bocht. Of je al dan niet een lening kan krijgen hangt af van verschillende factoren zoals je inkomen, je eigen inbreng, … Niemand die dus voor jou je rekening moet maken. Bots je op een huis, maar ben je nog niet helemaal zeker of je de lening zal krijgen? Ook dat hoeft je niet tegen te houden dankzij opschortende voorwaarden.

4. Alleen kan je nooit alle maandlasten dragen.

Vele kosten zul je natuurlijk ook al hebben wanneer je alleen een woning huurt, want ook daar betaal je een vast bedrag aan huur en zijn de elektriciteit, verwarming en water niet gratis. Het komt er dus op neer om goed in kaart te brengen welke kosten je allemaal zal hebben en daar wat marge in te bouwen. Tip: vraag aan de vorige eigenaar hoeveel het verbruik hen kostte. Zo krijg je al een beter zicht.

afbetaling
maandlasten versus huurgeld

Foto:

5. Zo een belangrijke keuze kan je niet alleen maken.

Toegegeven, het is fijn om ook iemand anders zijn of haar mening en advies te horen. Niemand die zegt dat die persoon je partner hoeft te zijn. Een goede vriend of familielid zal je zeker ook willen helpen! Zijn er vragen waar je niet meteen het antwoord op weet? Ook online kan je heel wat informatie terugvinden. Wij helpen je alvast op weg met je zoektocht!

Herken jij deze uitspraken en bewees je het tegendeel van al deze mythes? Laat het ons weten in de comments!

Bron: Statistiek Vlaanderen en Knab.nl en Zimmo+0