Wie een woning probeert te verkopen, weet dat een ideaal scenario om het huis of appartement te koop aan te bieden, geïnteresseerden over de vloer te krijgen en een knap bod te aanvaarden, op korte tijd vaak een uitzondering blijkt. De meeste woningen staan namelijk een tijdje te koop. Is dat bij jou ook het geval, geen nood! Maar met onderstaande punten kan je het verkoopsproces wel versnellen.

1. Een te hoge verkoopprijs

Een van de belangrijkste factoren waarom een woning niet verkoopt, is de prijs. “Als het de staat van het huis niet is, dan is dat zo goed als altijd de prijs”, klinkt het bij vele makelaars. Zo durft het meerendeel vaak de woning in eerste instantie aan een te hoge prijs online aan te bieden. En dat is jammer, want in quasi even veel gevallen verkoop je de woning niet voor de prijs waaraan jij hoopt te verkopen.

Er zijn twee mogelijkheden. Ofwel laat je je woning correct schatten, ofwel is het tijd voor een aanpassing van je vraagprijs. Je hoeft daarbij niet wekelijks enkele duizenden euro’s in prijs te dalen, want dat ene huis ‘waar de prijs toch steeds daalt’ wil je ook niet zijn. Na een tijdje een fikse korting kan altijd volstaan om kopers over de brug te helpen.

2. Huis is niet verkoopbaar

Het klinkt alsof het wankel staat en klaar voor de sloop is, maar dat bedoelen we er dus niet mee. Er is een duidelijk verschil tussen woningen die leeg staan en verkocht moeten worden en woningen waar toch nog meubels te vinden zijn. Zo vertellen makelaars dat woningen die een nieuw fris laagje verf kregen en die meubels bevatten -al dan niet in karton- vaak aan een hogere prijs verkocht worden en sneller van de hand gaan omdat potentiële huiseigenaars een beter beeld creëeren van de woning als thuis. Ook een geurtje kan helpen, want niemand koopt een huis met een luchtje aan.

Al is er voor de theorie van diegenen die het anders beweren ook wel iets te vinden. Zo wordt er beweerd dat een leegstaande, maar onderhouden woning de ruimte biedt aan kopers om hun ideale thuis zelf te kunnen inschatten. Daarnaast bestaat de kans dat de meubels van de huidige eigenaars zodanig rommelig opgesteld staat dat de woning net geen goede indruk nalaat. Wat het ook moge zijn, het belangrijkste is hoe je de keuze aankleding/lege woning verkoopt. Geïnteresseerde kopers hebben namelijk wel begrip wanneer je je keuze beargumenteert.

3. De eerste indruk gaat mis

Je mag je woning vanbinnen aankleden zoveel als je wil, het is vaak liefde op het eerste gezicht op de stoep. En als je gevel of voortuin er al uitziet alsof je jaren via de achterdeur bent binnengewandeld, zullen potentiële kopers niet echt onder de indruk zijn.

Soms zit het zelfs in de details. Een opgeruimde voortuin en een strakke gevel kunnen helpen, maar in het verleden bleek een goed verborgen huisnummer de boeman te zijn. Potentiële kopers vonden het huis toen niet. Ook het ‘te koop’-bord is een aandachtspunt. Staat er al te veel info op, dan maken kopers al sneller uit of ze al dan niet contact willen opnemen. Laat je nog wat informatie achterwege, dan trek je misschien iets meer de aandacht. Ook een verouderd ‘te koop’-bordje kan afschrikken, want je wil niet de indruk wekken dat het bord al voor de derde keer voor jouw woning staat.

4. De foto’s zijn niet geweldig

Kom kom, dit mag niet als een verrassing klinken. Foto’s bij je pand zeggen nu eenmaal meer dan het tekstje dat je erbij schrijft. Wij hebben alvast voor jou twee uitgebreide artikels klaar staan hoe je net topfoto’s maakt voor je woning én 11 voorbeelden van verkopers die beter ons artikel eerst hadden gelezen…

5. Je bent niet echt voorbereid

Er zijn heel wat mensen die hun woning zelf willen verkopen en dat is uiteraard perfect mogelijk, maar velen springen te onzorgvuldig op de kar. Zo is het goed om eerst advies in te winnen bij familie en vrienden die reeds een woning hebben verkocht, belangrijke zaken te lezen op de Zimmo-blog of een makelaar onder de arm te nemen. Elk hulpmiddel die je kan helpen om je woning aan een juiste prijs te verkopen, ze klaar te stomen voor verkoop zowel inter- als exterieur als het eigenlijke verkoopsproces is meer dan welkom!