Het kopen van een huis of appartement, daar ga je best niet al te licht over. Wie het proces al heeft doorlopen, zal dat ook beamen. Je krijgt namelijk op korte tijd ontzettend veel informatie, waardoor een goede voorbereiding noodzakelijk is. Om door de bomen het bos nog te kunnen zien, schotelen wij je alvast voor wat je best kan doen en wat je best achterwege laat!

To do!

1. Bereid je goed voor

Een eerste stap in de huizenjacht is weten wat je wil. Weten wat voor jou belangrijk is in de buurt. Zijn er kinderen (op komst) in het gezin, dan is niet alleen de nabijheid van scholen belangrijk, maar ook met het aantal slaapkamers kan je best rekening houden. Ga er rustig voor zitten en schrijf neer wat je precies zoekt in je nieuwe woning. Van het dilemma appartement/huis tot het aantal slaapkamers, het budget, de buurt en alles wat je maar kan bedenken.

Nadat je de lijst hebt opgesteld, kan je ze opdelen in twee kolommen. Enerzijds de criteria die echt noodzakelijk zijn -zoals het aantal slaapkamers- en anderzijds de punten die je deal niet maakt of kraakt. Misschien kan je wel prima leven met het feit dat de tweede wagen van het gezin geen vaste parkeerplek hebt omdat er in de straat zelf voldoende ruimte is. Nadien kan je je zoektocht starten en online op zoek gaan naar jouw droomwoning!

2. Bekijk je financiële opties

Zonder financiële middelen vastgoed kopen, heeft uiteraard geen zin. Daarom bekijk je best op voorhand met welke financiële portefeuille je de huizenmarkt mag opgaan. Daarbij kan je uren tobben over welke sokken of welke matras nog wat spaarcentjes bevat, of je gaat gewoon langs bij de bank en stelt hen de vraag hoeveel je kan lenen.

😉

Daarnaast moet je ook nagaan wat de kosten zijn van een woonlening, de verborgen kosten en welk woonkrediet precies bij jou past. En omdat het niet altijd geld hoeft te kosten, vraag je best ook naar de fiscale voordelen van zo’n woonkrediet.

3. Onderhandelen

Mocht je je droomwoning eindelijk op Zimmo gevonden hebben en er hangt bijvoorbeeld een prijskaartje van 250.000 euro aan, weet dan dat de vraagprijs in vele gevallen onderhandelbaar is. Probeer er dus altijd iets van af te doen en wacht vervolgens het tegenbod van de eigenaar af. Zo kom je uiteindelijk ergens halverwege terecht waar beide partijen zich kunnen in vinden. Nadien betaal je uiteraard nog enkele kosten bovenop het geaccepteerde bod. Ben je niet zeker van je stuk, laat je dan begeleiden door een aankoopmakelaar.

Foto: Flickr Nerissa Dela Cruz (CC BY 2.0)

Don’t!

1. Het alleen doen

Ongeacht je ervaring, het kopen van een huis is geen wandeling in het park. Alleen alles willen regelen kan, maar je moet uiteraard goed voorbereid zijn en zeker weten waar je aan begint. Probeer extra advies in te winnen bij familieleden, vrienden of kennissen die reeds een huis of appartement hebben gekocht, of ga in zee met een aankoopmakelaar.

2. Geen huis bezoeken

Je koopt nooit een wagen zonder een testritje en dat is met een woning niet anders. Als je op zoek gaat naar een woning, bestaat de kans dat je huizen of appartementen bezoekt die een jaar of twintig geleden gebouwd werden. Uiteraard zijn deze nog steeds meer dan degelijk, maar na verloop van tijd kunnen er wel enkele problemen opduiken. Daarom is het noodzakelijk om bepaalde zaken zoals de loodgieterij of andere problemen in huis al op voorhand te inspecteren.

Een grondige evaluatie zal eventuele problemen met het huis onthullen. Ga dus langs met een kennis of expert die je ook wijst op problemen die zich in de toekomst kunnen voordoen. Het rapport geeft je dan een goed inzicht in het werk dat moet worden gedaan, waardoor je dit ook kan meenemen in je budget.

3. Overhaasten

Het vooruitzicht om een ​​huis te kopen, kan potentiële nieuwe kopers beïnvloeden. Zeker wanneer je geen ervaring hebt met het kopen van een woning, kan het niet alleen ontzettend spannend zijn, maar ook stressvol. Het grote gevaar hierin, is dat je ongeduldig wordt en uiteindelijk te snel wil zijn. Dat is in vele gevallen geen goed idee. Laat je dus opnieuw begeleiden door een  kennis of aankoopmakelaar die voornamelijk het woord voor jou voert en met het nodige geduld te werk gaat.

Bron: fortunebuilders.com