Het bevuilt je water, doet douchekoppen dichtslibben en bepaalde toestellen geven er de geest door: kalkaanslag is op z’n minst gezegd irritant! Maar gelukkig kun je het zelf makkelijk verhelpen. Wij geven je alvast 7 verschillende middeltjes mee om je woning weer te laten blinken en de levensverwachting van je huishoudtoestellen te verlengen.

1. Azijn

Azijn is het perfecte middeltje om kalkaanslag te verwijderen. Je douchekop blinkt als nooit tevoren als je ‘m enkele uren in een mengsel van azijn en warm water laat weken. Spoel daarna alles goed af met warm water. Ook de glazen wanden van je douche en het toilet hebben er baat bij. Schrikt de geur je af? Bepaalde merken zoals Starwax hebben azijn voor huishoudelijk gebruik mét heerlijke geuren in het assortiment. Onze favoriet? sinaasappel!

2. Haarproducten

Superhandig, want je hebt het vast al in huis: shampoo! Voeg een royale scheut shampoo toe aan een emmer warm water, en je bent klaar om te beginnen schrobben! Dit werkt trouwens evengoed met haarlak.

3. Cola

Cola is veruit een van de populairste frisdranken ter wereld. Maar naast een smaakvolle dorstlesser, kun je ‘m ook gebruik om kalk in je waterkoker of het toilet te bestrijden. Laat de cola eventjes inwerken en spoel na.

4. Tandpasta

Het maakt je tanden stralend wit, maar ook in je huishouden verricht ‘ie wonderen. Neem een zeemvel en doe er een klein beetje tandpasta op. Wrijf ermee over de vlekken totdat je kranen en of tegels weer blinken als nooit tevoren. Verwijder de tandpasta vervolgens met een vochtige doek.

5. Karnemelk

Ook karnemelk zou goed zijn tegen kalkvlekken. Neem een handdoek (liefst één die je niet meer gebruikt) en dop deze in de karnemelk. Drapeer je vochtige handdoek over de kalkaanslag, en wacht geduldig af. De karnemelk zou de kalk verharden, waarna deze wordt losgeweekt. Is dit het geval? Verwijder dan de restjes met azijn. Het proberen waard, toch?

6. Reinigingstablet voor kunstgebit

Écht waar! Grabbel bij het eerstvolgende bezoekje aan de (groot)ouders stiekem wat reinigingstabletten mee. De tabletten voor een kunstgebit zijn ideaal om de kalkrand in je wc te verwijderen. Leg het tablet een nachtje in de toiletpot. Trek ’s morgens door, en je zou al een verschil zien!

7. Waterontkalker

Hier hoeven we geen doekjes om te winden, de naam zegt het zelf. Minder origineel natuurlijk, maar wel effectief! Deze ouwe getrouwe doet zijn werk.

Auteur: RM
Bron: Tweez.be
Foto: Grando