Het hart van je verwarming? De ketel. En die blijft helaas niet voor altijd even betrouwbaar. Wat zijn goede redenen om een ander exemplaar te overwegen? En wanneer is dan het ideale moment? Dat weet je na het lezen van dit artikel.

1. Leeftijd

De levensverwachting van een verwarmingsketel bedraagt gemiddeld zo’n 15 jaar. De ene is al aan vervanging toe na 10 jaar terwijl de andere het probleemloos 20 jaar uithoudt. Zaak is dat een recenter exemplaar altijd veel minder energie verbruikt dan een ouder toestel. Daarom is het geen slecht idee om na pakweg 10 à 12 jaar informatie in te winnen bij je verwarmingsspecialist. Met de nieuwste modellen kun je namelijk tot 30% aan gas of stookolie besparen. Dat betekent dat de terugverdientijd gemiddeld zo’n 5 jaar bedraagt. Sterker nog … voor oude verwarmingsketels zijn er vaak geen wisselstukken meer te vinden. Ook dat is natuurlijk een goede reden om voor een nieuw exemplaar te kijken.

2. Storingen

Heb je vaak last van storingen of foutmeldingen? Als je verwarmingsketel nog onder garantie is, is dat geen probleem. Een vakman kan de herstellingen dan voor je uitvoeren zonder dat jij dat in je portemonnee voelt. Buiten de garantieperiode is dat natuurlijk een ander verhaal. Wie meermaals herstellingskosten moet ophoesten, kan maar beter ook een offerte voor een nieuwe ketel opvragen.

3. Lager rendement

Het spreekt voor zich dat het rendement van een ketel na verloop van tijd afneemt. Merk je zelf dat je meterstanden sneller oplopen? En dat je facturen een stuk hoger liggen? Dan neemt het rendement van je ketel wellicht af. Ook dat is een goede reden om over te stappen naar een nieuwe hoogrendementsketel.

 4. Toekomstproof

Vanaf 2030 stopt Nederland met de export van aardgas naar België. Vanaf dan zullen energieleveranciers vooral een beroep doen op gas uit Rusland en Qatar. Het grootste probleem? Dat is een andere soort gas waardoor heel wat cv-ketels in problemen zullen raken. Wie een nieuwe aardgasketel overweegt, kan dus maar beter investeren in een exemplaar dat klaar is voor de toekomst.

5. Andere gezinssamenstelling

Toen je je huidige verwarmingsketel koos, had je misschien een hele andere gezinssamenstelling als nu. Ook dat is een reden om over te schakelen naar een recent model. Als je gezin uitgebreid is, is je ketel misschien niet krachtig genoeg. Zijn de kinderen uit het huis? Ook dan is het evenwicht tussen ketel en verbruik verstoord. En dat is dan het uitgelezen moment om aan een nieuwe configuratie te denken.

Foto: Remeha

6. Renovatie

Staat er een grondige renovatie van je woning gepland? Dat is ook het ideale moment om een nieuwe verwarmingsketel te overwegen. Als je woning een stuk beter geïsoleerd is, zal je ketel immers voortdurend uitspringen. Ook dat is nefast voor de levensduur van je verwarmingsketel.

7. Meerwaarde

Wil je je woning op termijn verkopen? Een recente verwarmingsketel zal de kans op een snelle verkoop doen stijgen. Logisch. De nieuwe bewoner hoeft zich de eerstvolgende jaren nog geen zorgen te maken over een extra investering. Een nieuwe verwarmingsketel is dus een meerwaarde wanneer je je woning wilt verkopen.

 Wanneer vervangen?

Het beste tijdstip om je verwarmingsketel te vervangen? Tijdens de zomermaanden. Verwarmingsspecialisten hebben het dan meestal iets minder druk dan tijdens de winterperiode. Dan zijn ze immers volop bezig met herstellingen en vervangingen van haperende ketels. Bovendien ga jij daarna de winter in met een gloednieuwe en goedwerkende ketel.

 Ultieme bespaartip

Een energiezuinige hoogrendementsketel is een goede investering, maar enkel en alleen als je de warmte ook goed in je woning kunt houden. Is dat niet het geval? Overweeg dan zeker ook om je dak, muren of vloer beter te isoleren.

Meer informatie over premies voor verwarming, vind je hier.

Auteur: EM
Foto’s: © Remeha