Overweeg je om een tweede woonst in het buitenland te kopen? Dan doe je er goed aan om onderstaande tips even door te nemen. Zowel om er zelf te gaan wonen, als voor de verhuur aan derden, moeten alle parameters grondig bestudeerd worden. Zoals daar zijn:

1. Kijken kost niks

Ga eerst zelf ter plaatse een kijkje nemen en koop zeker niet alleen op basis van een brochure of een website. Ga vooraf op hotel in de buurt tijdens verschillende periodes in het jaar, of huur er een woning voor een iets langere periode. Zo kan je alle klimatologische omstandigheden van de streek ontdekken en persoonlijk kennismaken met de voor en nadelen van de omgeving. Het is zeker ook belangrijk om de reistijd van en naar België goed te kunnen inschatten (of hoever ligt de luchthaven?) en de nabijheid te kennen van winkels, horeca en andere aantrekkingspolen, zoals het strand of de bergen.

2. Neem talenknobbel mee

Neem bij een plaatsbezoek een vertrouwenspersoon mee die de taal goed kent. Zo vermijd je dat er addertjes onder het gras zitten die je zelf niet hebt zien aankomen, ook in de kleine lettertjes. De lokale informatieronde, die een bezoek bevat aan de vastgoedmakelaar, de buren, de plaatselijke handelaars, enzovoort, zal een veel juister beeld opleveren als alle finesses van taal correct worden begrepen.

3. Voorzichtig met voorschot

Betaal geen voorschotten als je niet zeker bent van je aankoop. Het zou niet deeerste keer zijn dat malafide verkopers met de noorderzon verdwijnen nadat ze het voorschot geïncasseerd hebben. En stel dat je na je plaatsbezoek wilt afzien van de deal, is het veel moeilijker om het voorschot terug te vragen dan gewoon vriendelijk te bedanken voor de moeite.

4. Partner ter plaatse

Wil je het tweede verblijf aanbieden voor verhuur? Ga dan in de buurt op zoek naar vastgoedkantoren of andere dienstverlenende bedrijven die deze service aanbieden. Je hebt nu eenmaal een betrouwbare ‘antenne’ ter plaatse nodig, al was het maar om de sleutels te overhandigen, na vertrek de inventaris te controleren of acute herstellingen te laten uitvoeren.

5. Hoe zit het fiscaal?

Informeer je goed over zowel de Belgische als de buitenlandse fiscale regelgeving rond tweede verblijven. Hoe moet je dit aangeven bij de fiscus? Welke registratie- en andere taksen moeten er betaald worden? Hoe hoog is de meerwaardeheffing bij doorverkoop? Welke regels gelden er voor inkomsten uit verhuring? Hoeveel successierechten zijn er verschuldigd als de kinderen het overnemen? Enzovoort.

6. Vaste kosten

Denk goed na over de kosten voor het onderhoud van je tweede verblijf. Zeker als je van plan bent het goed te verhuren. De planten snoeien, het zwembad onderhouden, een stukgesprongen lamp vervangen,… Het zijn allemaal klussen waar je niet zomaar voor heen en terug naar België vliegt en dus lokale hulp voor moet inschakelen. Er zijn ook heel wat vaste kosten waar je rekening mee moet houden, ook al is er niemand aanwezig. Denk aan abonnementen voor internet, tv en telefonie, verwarmingskosten, water, elektriciteit, security, huisvuil, enzovoort.

7. Administratie in orde?

Wil je zelf regelmatig in het tweede verblijf vertoeven, ga dan na welke administratieve formaliteiten er moeten vervuld worden. Welke meldingsplicht bestaat er in de buitenlandse gemeente? Moet je je domicilie veranderen? Kan je pensioen of je kindergeld gewoon doorgestort worden? Ben je nog verzekerd in geval van ziekte?

8. Extra kosten

Hou bij de aankoop rekening met extra kosten voor de inrichting en uitrusting van het gebouw. Zeker bij verhuring is het belangrijk dat de gasten kunnen beschikken over een set fietsen, een barbecue-toestel, ligstoelen, parasol, kookgerei,… Het budget voor dit alles moet ingecalculeerd worden vooraleer een investeringsbeslissing over het goed wordt genomen.

9. Familie gratis?

Stel duidelijke regels op over de gasten die je in het tweede verblijf wil ontvangen. Moeten familieleden, buren en goede vrienden dezelfde huurtarieven betalen als onbekenden die de woning willen huren? In welke periodes laat je iedere doelgroep toe en zijn er prioriteiten als je twee aanvragen voor hetzelfde moment ontvangt?

Kortom, de goede raad van ervaringsdeskundigen is welgekomen vooraleer een beslissing over een investering in buitenlands vastgoed te nemen. Nog meer dan bij de aankoop van vastgoed in eigen land, is een grondig vooronderzoek naar de ligging, de staat, de kosten en de omgeving van het goed essentieel. Er zijn beslist landgenoten die al langer in dezelfde buurt vertoeven en daarom een bijzondere bron van informatie kunnen betekenen.

Bron: Dossier Investeren in Vastgoed 2018