Yes! Je hebt je droomhuis gevonden. Tijd om bij je bank langs te gaan en je woonkrediet te regelen. Maar krijg je sowieso het beste aanbod bij je eigen bank? Hoe onderhandel je het beste tarief? Hoe overtuig je de bank van jouw dossier? Waar moet je rekening mee houden als je banken onderling gaat vergelijken? We zochten het voor je uit!

1. Bereid je dossier tot in de puntjes voor

Doe je huiswerk voor je naar de bank vertrekt! Er zijn heel wat online tools waarbij je een idee krijgt wat je ongeveer kan lenen of hoeveel je maandelijks wenst af te betalen. Ook bij elk pand op Zimmo vind je een mogelijkheid tot het simuleren van de lening voor het huis of appartement in kwestie. Als je daar al enig idee hebt van wat je ongeveer kan afbetalen, hoeveel je met je huidige budget kan lenen en wat je woonproject in totaal zal bedragen, inclusief alle extra (notaris)kosten, dan ben je al goed voorbereid voor het gesprek bij de kredietgever.

Zorg dat je alle papieren voor je dossier bij elkaar hebt en maak alvast een kopie van het dossier, dat de bank mag houden. Denk hierbij aan je compromis of boddocument, bewijzen van al je/jullie inkomsten, een simulatie van je gezinsbudget en bewijzen van het kapitaal dat je zelf gaat inbrengen.

2. Begin bij je eigen bank

Je vertrouwde bankkantoor kent jou en jouw (financiële) dossier al het beste. Zij zijn een goed eerste aanspreekpunt als je een hypotheek wil aanvragen. Wat is de àllerlaagste rentevoet die ze kunnen geven? Vertel hen zeker dat je nog andere banken gaat bezoeken (en dus eventueel met al je bankproducten verhuist als je elders een betere aanbieding krijgt) zodat ze voelen dat er concurrentie is.

Zorg ervoor dat je een aanbod steeds op papier meekrijgt, met alle uitleg over de totale kosten erop: zo kan je nadien goed geïnformeerd vergelijken.

3. Ga leningshoppen en onderhandel

Maak afspraken bij àlle banken in jouw buurt en bekijk of zij je een beter aanbod willen doen.

Durf sterk te onderhandelen: uiteindelijk maakt 0,01% minder op de totale kost écht wel een verschil op het totaalbedrag. Stel je niet te toegeeflijk op: jij weet wat je wil en als je het hier niet krijgt, dan ga je elders. Speel de offertes van de andere banken tegen elkaar uit en vertel hen ook (als dat zo is) dat je bereid bent om met al je financiële producten (spaarrekeningen, verzekeringen etc) over te stappen als dat je dossier gunstig kan beïnvloeden.

Loopt het gesprek niet zoals je wil? Durf dan afronden en het gesprek af te sluiten. Je kan altijd nadien nog terugkoppelen met een beter aanbod van een andere bank en kijken of ze nu wel in je verhaal willen meegaan.

Wie niets vraagt krijgt ook niets: zet gerust wat druk op de ketel. Je staat op het punt om te tekenen bij bank X, maar als zij nog beter kunnen, dan teken je bij hen. Let wel: de bank zal je altijd vragen om bewijsstukken mee te brengen: blufpoker zonder papierwerk werkt meestal niet!

Een laatste tip: blijf de twee of drie beste banken tegen elkaar uit spelen tot je het onderste uit de kan hebt gehaald. Er kruipt een beetje tijd in, maar de besparing die het op 20 of 25 jaar kan opleveren is zeker de moeite waard. Succes!

Auteur: MP

bron: zimmo