Nieuws

ben je verzekerd als je zelf renoveert?

ben je goed verzekerd?

Steek je zelf de handen uit de mouwen? Zorg dan dat je goed verzekerd bent

ABR-verzekering

In eerste instantie kan je een zogenaamde ABR-verzekering (Alle Bouwplaatsrisico’s) proberen aan te gaan. Deze verzekering dekt een hele reeks risico’s die kunnen optreden tijdens de werken. Denk bijvoorbeeld aan schade door diefstal van bouwmaterialen op de werf, schade aan de woning van de buren enzovoort.

Weet wel dat de ene polis de andere niet is en dat de dekking kan verschillen. Ook de franchise (het deel van de kosten dat je zelf nog zal moeten betalen) die van toepassing is bij een schadegeval is niet bij alle polissen dezelfde.

Als zelfbouwer is het echter niet altijd eenvoudig om zo’n polis af te sluiten. De verzekeringsmaatschappij zou kunnen weigeren omdat ze niet weet of je wel over voldoende kennis en ervaring beschikt om de werken uit te voeren.

renoveren
woningverzekering of familiale verzekering?

Ongevallenverzekering

Een ongeval op een werf is snel gebeurd. Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand op een werf zich verbrandt, van een ladder valt… Wanneer vrienden of familie je komen helpen op de werf en zij zijn het slachtoffer van een ongeval, zouden ze jou daarvoor aansprakelijk kunnen stellen en een schadevergoeding eisen. Naargelang de ernst van het letsel, kan dat bedrag serieus oplopen.

Je sluit daarom best een ongevallenverzekering af die tussenkomt bij ongevallen op de werf. Je kan je ook zelf laten verzekeren, waarbij jij dan een vergoeding ontvangt als je zelf het slachtoffer wordt van een ongeval op de werf.

Ook hier is het belangrijk de polisvoorwaarden en dekking te bekijken. Zorg daarbij voor een zo ruim mogelijke dekking.

renovatietips
dekt uw ongevallenverzekering alles?

Woningverzekering

De meeste eigenaars sluiten een woningverzekering (brandverzekering) af. Doe dit vanaf het moment dat je de sleutels in ontvangst neemt, ook al neem je niet onmiddellijk je intrek in de woning. Deze verzekering komt namelijk ook tussen bij bepaalde schadegevallen aan je woning tijdens de verbouwing.

Niet alles valt hieronder, zoals waterschade of schade die veroorzaakt werd door de werken die je uitvoerde. Al laten sommige maatschappijen toe je polis uit te breiden met extra dekkingen voor bouwgerelateerde schadegevallen. Vergelijk dus goed en vraag naar de opties.

Familiale verzekering

Veroorzaak je tijdens de werken schade aan anderen – als je met een ladder of kruiwagen iemands voertuig beschadigd bijvoorbeeld – dan kan je familiale verzekering tussenkomen. Weet dat bepaalde schade aan derden uitgesloten kan zijn. Informeer ook hier bij je makelaar hoever de dekking gaat en of je die niet kan uitbreiden.

verbouwingstips
verzekerd klussen is belangrijk

Rechtsbijstandsverzekering

Tijdens een (ver)bouwproject kan het wel eens tot discussie komen met je architect, aannemer, leverancier van bouwmaterialen… Als dat uiteindelijk tot een procedure leidt, kan dat je heel wat geld kosten. Door een rechtsbijstandsverzekering te nemen kan je die kosten vermijden.

DOOR REDACTIE LIVIOS | Jan Roodhooft

Related posts