Zo hou je condensatie tegen in de winter
Tijdens de winter wil je het in huis liefst zo warm mogelijk maken. Tegenstrijdig met de koude temperaturen buiten kan je dan aan je ramen condensatie opmerken. Maar hoe hou je dat precies tegen? Wij geven je enkele tips mee.
Allereerst is het best handig om te weten waarom dit fenomeen nu ontstaat. Tijdens de wintermaanden is de luchtstroom in huis meestal vrij laag en zorgen we er ook voor dat het binnen heerlijk warm is. Dit zorgt ervoor dat opbouwende waterdamp kan condenseren. Warme lucht kan immers meer waterdamp vasthouden.
Als de warme, vochtige lucht vervolgens gekoeld wordt door koude oppervlakten zoals een koude muur of ramen, dan koelen deze oppervlakten deze warme lucht af. Bijgevolg ga je van damp-vorm naar vloeibaar, wat maakt dat je ramen en/of muren koud en nat kunnen aanvoelen.
Waarop moet je letten?
De drie meest voorkomende plaatsen waar condensatie kan optreden zijn koude vloeren, koude ramen en koude muren. Komt condensatie tussen twee muren of in aanraking met houten vloeren of dergelijke, dan kunnen ze beginnen rotten indien ze niet opgedroogd raken. De meest bekende vorm blijft uiteraard de vochtdruppels op de ramen, zoals op de foto hieronder.
Maar naast de welbekende damp op je raam, zijn deze tekenen ook een signaal om in te grijpen:
- Vochtige of muffe luchtjes
- Schimmel op stoffen oppervlakten zoals gordijnen of een niet-gebruikt zeteltje
- Schimmel op houten oppervlakten zoals rond een veluxraam
- Afbrokkelende muren van gips
- Vochtig behangpapier dat na drogen opkrult
Waarom moeten we het voorkomen?
Het is bewezen dat er gezondheidsrisico’s kunnen gekoppeld worden aan vochtproblemen en schimmels. Zo is dat een nefast gevolg voor mensen die te kampen hebben met astma. Voorts kan een ongezonde binnenlucht – waar condensatie een gevolg is – ademhalingproblemen veroorzaken bij vooral kinderen en ouderen.
Hoe kunnen we het voorkomen?
1. Vochtige ruimtes en condensatie
Om condensatie te verminderen, is het belangrijk om allereerst het vocht in de lucht aan te pakken. Is er geen vocht in huis, dan kan er immers geen condensatie plaatsvinden. Een van de belangrijkste oorzaken van vocht in een huis is normaal dagelijks leven activiteiten, zoals wassen, koken en baden. Tijdens de zomermaanden staan deuren en ramen weleens open, maar tijdens de wintermaanden kan dat vocht niet ontsnappen. Zeker niet wanneer je ook nog dubbele beglazing – dat in 2020 verplicht wordt – hebt.
Gesloten deuren en ramen zorgen er dus opnieuw voor dat de lucht niet kan bewegen en dat vocht zich opstapelt. Een blazer in de ruimte plaatsen of een mechanische ventilatie kan al wonderen doen. Zij zorgen voor de juiste luchtstroom, waardoor de damp in de ruimte beter verspreid wordt. Het zorgt eveneens voor een minder droge ruimte, wat met de verwarming in de winter ook mogelijk is. Na het nemen van een douche of bad kan je bijvoorbeeld een halfuurtje je raam op een kiertje zetten om de grootste hoeveelheid damp te laten ontsnappen. Nadien mag je met een gerust hart de verwarming weer opendraaien.
2. Schimmel
Schimmel voorkom je alvast door bovenstaande stap goed op te volgen. Zorg voor voldoende luchtstroom. Ofwel door zelf te verluchten, ofwel – omdat het ‘s winters koud kan zijn – door ventilatie. Heb je toch schimmel, dan is er in de gemiddelde doe-het-zelfzaak een verwijderingskit.
Ben je niet zeker van je stuk? Dan kan je altijd een specialist of energiedeskundige laten langskomen om de juiste oplossing te bedenken.
Condensatie lijkt dus ‘maar water’ te zijn, maar kan op termijn toch schadelijk zijn. Grijp daarom tijdig in en maak van je woning een gezonde thuis!
Lees ook: “Hoe je vochtproblemen herkent én meteen aanpakt“
Bron Zimmo