Koop je binnenkort een woning tussen de 150.000 en 300.000 euro? Dan betaal je daar gemiddeld duizend euro minder voor aan je notaris. Dat komt door de hervorming van het notariaat waarvoor minister van Justitie Vincent Van Quickenborne een plan klaar heeft.

Wat is er precies veranderd?

Om te beginnen zijn de maximale administratieve kosten bij de aankoop-en kredietakte vanaf januari 2023 vastgelegd op 1.250 euro. Ook de notaris zelf moet een slok op de borrel inleveren. Zijn ereloon op de aankoopakte ligt vanaf dan gemiddeld 10 procent lager, en op de kredietakte zelfs 20 procent. Volgens minister Van Quickenborne heeft deze hervorming impact op 98 procent van de woning-aankopen. Enkel woningen vanaf 800.000 euro bieden geen voordeel meer tegenover de oude regeling, daar zullen de aankoopkosten zelfs enkele honderden euro’s stijgen. De maatregelen gelden ook enkel voor de aankoop van een eerste woning.

Omgerekend naar een concreet voorbeeld wil de hervorming zeggen dat je voor een gemiddelde woning van 232.500 euro dan slechts 3.300 euro zult moeten betalen in plaats van 4.400 euro. Wie vanaf 2023 een woning koopt zal dus een flinke duizend euro uitsparen.

Europese koploper

Sinds de vastlegging van de tarieven in 1950 zijn de notariskosten enorm gestegen. Vooral de impact van de stijgende huizenprijzen was daarbij voelbaar. Tussen 2000 en 2019 zijn de notariskosten daardoor met de helft gestegen. België is met een notariskost van gemiddeld 2,2 procent op de aankoop van een huis dan ook een Europese koploper, die enkel nog Italië moet laten voorgaan.

De hervorming buigt zich ook over het statuut van de notaris en de factuur van de notariskosten: die moeten moderner en transparanter worden. Zo zullen notarissen een helder overzicht moeten geven van de verschillende kosten die met een akte gepaard gaan. Hun factuur moet onderscheid maken tussen erelonen, uitgaven aan derden en administratieve dossierkosten voor zaken als opzoekingswerk. Bij de verkoop van appartementen en verkavelingen, waarbij dezelfde notaris doorgaans telkens dezelfde basisakte kan verlijden, kan slechts een verlaagd forfait van 550 euro voor administratieve kosten worden aangerekend.