Heb je je droomhuis gevonden? Dan wil je er natuurlijk alles aan doen om een gunstige deal te sluiten met de verkoper. Je bereidt je dus best grondig voor op de onderhandelingen. Zorg er alvast voor dat je deze vier veel voorkomende blunders vermijdt.

1. Een belachelijk laag bod doen

Verkopers weten wat hun woning waard is, en hebben vaak een prijsvork in gedachten waartussen ze willen verkopen. Een bod doen dat te laag is, geeft hen het gevoel dat je hen niet au sérieux neemt. Het zou dus wel eens kunnen dat je zelfs geen antwoord krijgt wanneer je met een te laag bod op de proppen komt.

Wat je dan wel moet doen? Bekijk eerst de prijzen van gelijkaardige woningen in de buurt, en onderzoek hoe groot de concurrentie is. Aan de hand daarvan – en van de vraagprijs natuurlijk – kan je beslissen hoeveel je wilt bieden. 5 à 10 procent lager bieden dan de vraagprijs zou zeker moeten lukken.

2. Bluffen, liegen en je onvriendelijk gedragen

De verkoper vertellen dat zijn huis niets waard is, dat het te klein is, of dat het huis aan de overkant voor de helft van de prijs werd verkocht? Dat doe je beter niet. Het lijkt misschien slim om je tegenpartij uit zijn tent te lokken, maar die strategie werkt niet. Wanneer je de verkoper en zijn huis aanvalt, zal die defensief reageren, en niet meer openstaan voor redelijke onderhandelingen.

Blijf dus steeds vriendelijk, respectvol en eerlijk wanneer je met de verkoper onderhandelt.

3. Jezelf volledig blootgeven

Je mag dan misschien wel dolgelukkig zijn dat je je droomhuis gevonden hebt, maar dat hoef je niet meteen aan de verkoper laten zien. Want wanneer die merkt dat je de woning hoe dan ook wilt kopen, zal hij minder snel toegeven tijdens het onderhandelen. Of erger: de vraagprijs verhogen.

Hoe het wel moet? Hou je emoties onder controle en blijf zakelijk. Ook wanneer je een tegenbod krijgt van de verkoper. Wacht gerust een paar dagen voor je op het bod reageert, zo lijkt het of je beslissing nog niet helemaal vaststaat. Waardoor de verkoper eerder jou zal proberen te overtuigen, dan andersom.

4. De verkoper misleiden

Het heeft geen enkele zin om met voorbedachten rade een veel te hoog bod uit te brengen, om daarna de prijs naar beneden proberen te halen. Het is bijvoorbeeld niet fair om achteraf bepaalde gebreken aan te tonen waarvan je op voorhand al wist dat ze bestonden, om zo de onderhandelingen opnieuw te starten. Verkopers plannen hun financiën, hun verhuis en hun verdere leven rond de prijs waarmee kopers akkoord gaan. Het resultaat van deze ‘tactische’ stap? Een afgesprongen deal.

Raadpleeg experts over de belangrijkste gebreken van een huis en neem die kennis mee naar de onderhandelingen. Zo kan je op voorhand, op een eerlijke manier, bespreken of een eventuele prijsdaling mogelijk is.

Auteur: SDC
Bron: trulia.com