Heb je je droomwoning eindelijk gevonden? Proficiat! Nu begint het voorbereiden: verfkleuren binnen uitzoeken, eventueel nieuwe meubels kiezen, een verhuisfirma bellen… Maar voor je daaraan kan beginnen, moet eerst het belangrijkste nog gebeuren: het afsluiten van een woninglening. Hoe je daar de beste keuze in maakt, daar helpen we je graag mee.

Bescherm jezelf

Om een lening af te sluiten, moet je een ondertekend compromis kunnen voorleggen. Laat in dat compromis sowieso als opschortende voorwaarde noteren dat de verkoop enkel doorgaat als je een hypothecair krediet krijgt van je bank. Vaak wordt in deze voorwaarde ook het bedrag van het krediet en/ of een termijn opgenomen, waarbinnen je de goedkeuring voor het krediet moet krijgen. Krijg je uiteindelijk toch geen lening, dan levert de bank je een weigeringsattest af waarmee je de koop nog kan annuleren.

Bereken goed hoeveel je maandelijks kan afbetalen, voor je naar de bank gaat. Als gouden regel wordt meestal genomen dat je hypotheekaflossing niet meer dan 1/3e van je totale gezinsinkomen mag zijn. In dat totaal zitten de beroepsinkomens van jij en je eventuele partner, en alle andere inkomsten (huurgelden, kindergeld, eventuele alimentatie, …) van het gezin.

Ga leningshoppen

Ga met je woningproject langs bij verschillende banken. Je eigen bank geeft niet altijd het beste tarief, en banken waar je geen klant bent, zijn altijd geïnteresseerd om nieuwe klanten binnen te halen. Speel hun aanbiedingen gerust tegen elkaar uit tot je het beste bodemtarief gevonden hebt.

Kies je voor een lening op 10, 15, 20 of zelfs 25 jaar? Bereken sowieso de totaalprijs van je afbetaling: dit kan duizenden euro’s duurder uitvallen in totaal, voor een verschil van ‘maar’ een paar tiental euro’s per maand. Laat ook duidelijk uitleggen wat de verschillende rentevoetformules voor jou concreet betekenen: een vaste, iets hogere rentevoet is vaak minder risicovol dan een langere maar variabele rentevoet die nog sterk kan stijgen.

Bekijk ook of de bank een koppelverkoop-korting geeft, als je bijvoorbeeld de schuldsaldo- en/of brandverzekering bij hen afsluit.

Bereken je totale kostenplaatje

De aankoopprijs van je nieuwe woning is niet de enige kost die je zal betalen. Er komen nog een aantal extra kosten bij, die je (afhankelijk van je situatie) zelf zal moeten betalen of (gedeeltelijk) zal moeten opnemen in je kredietaanvraag.

  • BTW betaal je enkel bij de aankoop of bouw van een nieuwe woning. Het BTW-tarief daarvoor bedraagt momenteel 21%.
  • Registratierechten zijn een belasting die je betaalt op de aankoop. Het bedrag is afhankelijk van het type woning dat je koopt én waar de woning gelegen is.
  • Notariskosten worden berekend als een percentage van de verkoopprijs. Op notariskosten betaal je eveneens 21% BTW.
  • Lening- en dossierkosten betaal je aan de bank: 1% voor de registratie van het hypothecair krediet, 0,3% voor het inschrijvingsrecht, aangevuld met bank-specifieke onkosten voor o.a. de hypotheekbewaarder en aparte dossierkosten voor de opstart van je dossier.
  • Schuldsaldo– en brandverzekering zijn verplicht bij het afsluiten van een hypothecair krediet. Deze hoeven niet noodzakelijk 50/50 verdeeld te worden als je met 2 koopt, maar dat kan ook bijvoorbeeld 60/40 of 70/30. Bereken goed hoeveel je zou kunnen afbetalen in het geval je partner vroeger komt te overlijden dan jij.

Gratis verzekering van de overheid

Het hoeft niet allemaal geld te kosten: de overheid geeft een ‘Verzekering Gratis Gewaarborgd Wonen’ uit voor tien jaar, onder bepaalde voorwaarden (je moet er bijvoorbeeld zelf gaan wonen en je mag geen ander vastgoed bezitten). Zeker de moeite waard om aan te vragen: stel dat je voor (korte of langere) tijd werkonbekwaam zou worden, neemt de overheid je hypotheeklasten tijdelijk over. Lees er hier meer over.

Auteur: MP