De rijkste 1% ter wereld kijkt niet op een miljoentje meer of minder. Daarom vroegen wij ons af: hoe riant, royaal of decadent woont de beau monde? En wie bezit de meest prijzige paleizen?

Huizen die meer dan 400 miljoen euro kosten zijn op twee handen te tellen. Wij zochten voor jou de top 5 van duurste woningen ter wereld.

5. Villa Leopolda in Frankrijk: € 390.000.000

Op nummer 5 staat een miljoenenvilla die vernoemd is naar onze eigen koning Leopold II. Hij bezat het landgoed van Villa Leopolda in de jaren 1890. Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog deed het domein ook dienst als militair ziekenhuis en revalidatiecentrum. De villa die er vandaag staat, werd in 1929 gebouwd door een Amerikaanse architect.

De woonst heeft 11 slaapkamers, 14 badkamers, 2 gastenverblijven en een zwembad. De omringende tuin beslaat meer dan 80.000 m² en is groot genoeg om 50 tuinmannen fulltime aan het werk te houden. Anno 2020 is Villa Leopolda eigendom van Lily Safra, de weduwe van Braziliaanse bankier Edward Safra.

4. 24 Middle Gap Road in Hong Kong: € 410.000.000

Heb je nog ergens een half miljard rondslingeren? Waag dan je kans: dit vrijstaande huis in de prestigieuze gated community Middle Gap Road in Hong Kong staat te koop voor 410 miljoen euro. Hong Kong staat in de top 5 van duurste steden om te wonen. De locatie speelt dus zeker mee in dit extravagante prijskaartje.

Toch lopen potentiële kopers niet warm voor de woning. Hoewel de omgeving prachtig is, ziet het huis zelf er afgeleefd uit en heeft het geen bijzondere snufjes. En voor 410 miljoen verwacht je toch net iets meer dan 4 ouderwetse slaapkamers en een bescheiden zwembad, niet?

3. The ONE in Bel Air, California: € 456.000.000

The ONE, het grootste landhuis van de Verenigde Staten, ligt geduldig te wachten om de huizenmarkt te betreden. Voor een half miljard Amerikaanse dollar is het van jou.

Wat je krijgt voor die fabelachtige prijs? Wat dacht je van 9290 m² bewoonbare oppervlakte, 20 slaapkamers, 30 badkamers, 5 zwembaden, een cinemazaal, een bowlingbaan, een garage met plek voor 30 wagens én een eigen nachtclub.

2. Antilia in Mumbai: € 1.828.000.000

Deze wolkenkrabber in India is de duurste privéwoning ter wereld. De rijkste man van India, Mukesh Ambani, woont er met zijn vrouw en drie kinderen. In 2014 werd de woning geschat op 2 miljard dollar.

Het gezin geniet van 27 verdiepingen met extrahoge plafonds, waarvan er 6 gereserveerd zijn om maar liefst 168 auto’s in te parkeren. Andere decadente features zijn onder andere 3 helipads, meerdere cinemazalen, een gastenverblijf, een balzaal, een kuuroord, een yogastudio en een ijssalon. Om dat alles draaiende te houden, heeft Ambani 600 mensen in dienst.

1.   Buckingham Palace in Londen: € 2.600.000.000

De eer van de prijzigste woning ter wereld komt toe aan het paleis van de Britse koninklijke familie. De waarde van Buckingham Palace wordt geschat op zo’n 2,6 miljard euro. De Queen en haar familie kunnen gebruikmaken van 775 ruimtes, waaronder 52 slaapkamers voor royalty en hun gasten, 188 slaapkamers voor het personeel, 78 badkamers en 92 vergaderruimtes.

Daarnaast zijn er nog 19 zalen die gebruikt worden voor officiële staatsaangelegenheden zoals een eetkamer, een muziekkamer en – natuurlijk – een troonzaal. De privétuinen van het paleis beslaan meer dan 160.000 m². Dat is nog een pak groter dan de Zoo van Antwerpen. Maar of de Queen ook giraffen in haar tuin heeft, is niet duidelijk.

Bronnen: Robb Report, Architectural Digest, Investopedia, CBS News , Zimmo