Samenwonen met je vriend of vriendin, het is een leuke, maar vaak ook spannende stap om te zetten. Waar moet je allemaal op letten? En wat moet je zeker besproken hebben? Met deze checklist zorg je ervoor dat je helemaal klaar bent om naar een plekje voor jullie twee te verhuizen.

1. Zorg dat je op dezelfde lijn zit

Waarom gaan jullie samenwonen? Hebben jullie allebei dezelfde verwachtingen? Als je met twee op dezelfde lijn zit en open communiceert over wat je wilt, voorkom je teleurstellingen en misverstanden achteraf.

samenwonen checklist

2. Regel je financiën

Praat eerlijk over de financiële kant van de zaak. Hoe gaan jullie de huur verdelen? Fifty-fifty, of gebaseerd op ieders inkomen? Wat gebeurt er met de rekeningen? En met de vaste kosten? Dit gesprek zal niet hoog scoren op gezelligheid, maar is wel broodnodig.

samenwonen kosten verdelen

3. Feitelijk of wettelijk?

Kiezen jullie ervoor om gewoon feitelijk te gaan samenwonen of gaan jullie voor een wettelijke overeenkomst? Bekijk zeker de voor- en de nadelen van deze twee opties, en zorg ervoor dat alles duidelijk op papier staat. Ook een notaris kan hierbij helpen.

4. Lijst je bezittingen op

Het moeilijkste aan het hele proces? De bezittingen van twee huizen in één woning krijgen. Lijst dus op voorhand allebei op wat je al hebt, wat je wilt meenemen en wat je niet meer nodig hebt. Die lijstjes samen overlopen kan al heel wat duidelijkheid scheppen in hoe je je nieuwe woonst gaat invullen.

samenwonen bezittingen oplijsten

5. Verhuis niet wat je niet nodig hebt

De gouden regel: pak enkel de dingen in waarvan je zeker weet dat je ze in de nabije toekomst nodig zult hebben. Al de rest is overbodig. Ook dingen die jullie dubbel hebben, kunnen de deur uit. Verkoop of geef weg wat je niet nodig hebt, want hoe minder je moet verhuizen, hoe minder vol jullie nieuwe huis zal staan.

samenwonen verhuisplan

6. Vind een stijl voor jullie beiden

Een huis of appartement inrichten, is een behoorlijke klus. Hoe kom je tot een eenduidige stijl als jullie alle twee spullen uit vorige huizen meenemen? Of misschien beginnen jullie met een schone lei, maar verschilt jullie smaak wel heel erg? Denk er dan eens over na om jullie woning in ruimtes op te delen en die telkens door een van beiden te laten inrichten.

samenwonen overeenkomen

7. Neem je verzekeringen eens onder de loep

Vaak worden verzekeringen voordeliger als je ze met je partner afsluit. Bekijk dus zeker eens welke verzekeringen jullie kunnen samenvoegen, en welke jullie afzonderlijk behouden. Natuurlijk moet je adreswijziging sowieso ook doorgegeven aan je verzekeringsagent.

(sdc) – Bron: Forbes.com / Moving.tips / Abcverzekering.be / Wikifin.be

bron: zimmo