Wie al een tijdje droomt van een tweede eigendom, zit wellicht met enkele vragen. Wat met een lening voor een tweede woonst? Welke nadelen zijn er aan een tweede verblijf verbonden? Is het wel de moeite om die investeringen te doen? Je wilt weten of het kostenplaatje dat allemaal wel waard is en gelijk heb je.

Voordelen

  • Extra inkomen: je kan je tweede verblijf gebruiken als verhuurpand. Dat kan zowel dienen als huurhuis, studentenkamers, als appartement. Met de inkomsten los je meteen je lening mee af en hou je wellicht nog een extra zakcentje over.
  • Vakantie: je kan goedkoper op vakantie gaan naar de Ardennen of de Belgische kust, want je woning staat al klaar. Perfect ingericht hoe jij het overigens wilde voor een zorgeloze vakantie.
  • Investering voor de toekomst: Denk maar aan een extra eigendom voor de kinderen of kleinkinderen. Zo genieten zij er later ook van. Of eventueel kan je het verblijf met een ruime winstmarge doorverkopen. Dan heb je een extra centje wanneer je op pensioen bent.
  • Woonbonus: Sinds 2016 geldt de woonbonus ook voor tweede verblijven. Dat was voordien niet zo, waardoor het aanschaffen van een tweede woning plots fiscaal interessanter is. Niet dat je plots lukraak extra panden moet kopen, maar de wettelijke aanpassing laat je toe om toch te kunnen genieten van een belastingvoordeel. Tot 2016 telde een tweede woning namelijk niet mee voor de woonbonus.

Nadelen

  • Uiteraard zijn er ook onderhoudskosten aan een verblijf. Denk maar aan grote reparaties of het vervangen van sanitaire toestellen. Of je het huis of appartement dus nu verhuurt of gebruikt als eigen woning tijdens de zomer, je kan er wel kosten aan hebben.
  • Op een pand dat je wil verhuren is het mogelijk dat je geen fiscale voordelen ontvangt. Wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek hebt op je eerste woning en je doet aan langetermijnsparen, dan is het mogelijk dat je ‘korf’ al gevuld is. Dat betekent dat je fiscaal voordeel al optimaal benut is door je eerste hypotheek. Er wordt wel nog steeds gewerkt wordt met het gewone interestenaftrek, afhankelijk van het kadastraal inkomen van je verhuurde woning. Je krijgt voor dat pand uiteraard wel een huurprijs in de plaats waardoor je toch kan genieten van inkomsten.
  • Belastingen: Uiteraard moeten er ook nog belastingen worden betaald. Zo is er de onroerende voorheffing. Die wordt gebaseerd op je kadastraal inkomen en ligt in lijn met je eerste woning. Het verschil is wel dat de voordelen die je hebt bij je eerste woning, zoals een vermindering door een aantal kinderen ten laste, niet aanwezig zijn bij een tweede verblijf. Er is daarnaast de gemeentebelasting. Heel wat Belgische gemeenten leggen een tweede verblijf een belasting op en ten slotte is er ook de personenbelasting. Deze is eveneens gebaseerd op je kadastraal inkomen en betaal je tijdens je belastingaangifte.

Een tweede woning kopen kan je op termijn dus heel wat moois opleveren, maar elk voordeel heeft ook zijn nadeel en een meerkost. Gezien de lage rentevoet storten vele Belgen zich op de vastgoedmarkt, dus dat kan ook een signaal zijn dat het best de moeite waard is. Weeg in ieder geval alle voor- en nadelen goed af.

Bron: zimmo