De Belg is dan wel geboren met een baksteen in de maag, toch kiezen steeds meer mensen voor alternatieve bouwvormen. Twijfel je over houtskeletbouw? We schotelen je enkel voor- en nadelen voor zodat het doorhakken van de knoop iets makkelijker wordt.
Voordelen
Ecologisch
Houtskeletbouw is helemaal niet nieuw. In Scandinavië en de Verenigde Staten worden er heel veel huizen in hout opgetrokken. De grootste troef? Het is ecologisch want het is een natuurlijk materiaal (droog hout) met een hoge dichtheid en een goed verluchtingsysteem. Bovendien kan het op het einde van de levensduur gemakkelijk gerecycleerd worden.
Gezond binnenklimaat
Hout werkt vochtregulerend en staat zo waterdamp af aan de omgeving. Schimmelvorming wordt daardoor volledig voorkomen.
Bouwtempo
Een andere troef van houtskeletbouw is dat alles op maat gemaakt wordt in een atelier waardoor weerverlet geen issue is. Op de werf staat alles in enkele dagen in elkaar.
Sneller afwerken
In tegenstelling tot klassieke bouwmethodes wordt er bij houtskeletbouw geen water gebruikt waardoor er ook geen droogtijd nodig is. Zodra het skelet klaar is, kun je in principe aan de afwerking beginnen.



Isoleren
Hout heeft erg goede isolerende eigenschappen waardoor er maar weinig energie verloren gaat. Bovendien is het bij houtskeletbouw mogelijk om de wanden zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde te isoleren. Koudebruggen? Die kun je nagenoeg volledig vermijden.
Voor alle bouwstijlen
Houtskeletbouw is geschikt voor verschillende bouwstijlen. Het maakt niet uit of je een pastoriewoning, hypermodern gebouw of huis in cottage-stijl wilt optrekken. Bovendien hoef je aan de buitenkant niet te zien dat je woning in hout is opgetrokken. Met behulp van steenstrips ziet je gevel er net als een traditioneel gemetste woning uit.


Nadelen
Geluidsisolatie
Hout doet het prima op vlak van thermische isolatie maar de akoestische isolatie van hout is minder goed. Nochtans voldoet houtskeletbouw – mits een correcte opbouw van de wanden en de vloeren – wél perfect aan de nieuwste akoestische normen, ook wanneer er hoge eisen gelden zoals in appartementsgebouwen en rijwoningen. Hier en daar extra geluidsisolatie blijft sterk aanbevolen.
Warmteopslag
Hout neemt de warmte van de zon erg goed op. Dat is een voordeel in de winter, maar het betekent ook dat je de warmte in de zomer niet goed buiten kunt houden. Met een goed ventilatiesysteem kun je het probleem grotendeels aanpakken.
Prijskaartje
Houtskeletbouw kost ongeveer evenveel als een traditionele woning van dezelfde oppervlakte. De mogelijkheden op vlak van isolatie zijn echter veel groter waardoor de totale prijs van een houtskeletbouw vaak hoger kan uitvallen. Dit verdien je op termijn wel terug door de relatief lage stookkosten.
Brandveiligheid
Iedereen denkt dat een houten woning slecht scoort op vlak van brandveiligheid. Niet is minder waar. Het hout dat voor houtskeletbouw gebruikt wordt is vooraf behandeld en daarna bekleed met brandwerende materialen. Dit is dus geen nadeel maar een vooroordeel.
Met dank aan Living Wood en Confederatie Bouw
Foto’s © Dewaele Houtskeletbouw
Bron: zimmo