Nieuws

De voordelen van een thermoscanning van uw woning

  • 27 januari 2023
  • Kantoor Lier
  • Category: energie
scan uw woning

Makkelijk zien waar je woning warmte en dus geld verliest? Een thermoscan helpt je op weg

Heb je al eens gehoord van een warmtebeeldcamera? De brandweer gebruikt die om vuurhaarden te lokaliseren en de politie spoort er mensen mee op. Maar wist je dat een draagbare warmtebeeldcamera ook kan zien waar er warmte uit een gebouw ontsnapt? We geven je meer info over zo’n thermoscan: een handige tool om het warmteverlies in jouw woning snel op te sporen.

Hoe verloopt thermoscanning concreet?

Het vastleggen van de warmtebeelden neemt weinig tijd in beslag. Een deskundige komt op afspraak langs bij je thuis. Hij neemt warmtebeelden van je gevel en van elke binnenruimte. De camera die hij gebruikt verschilt van een gewone, digitale camera, omdat het toestel naast lichtgolven ook infrarode warmtestraling waarneemt. Zelfs een klein temperatuurschil, zoals warmteverlies door een naad, resulteert in een beeld met grote contrasten in felle kleuren. Op die manier worden ook koudebruggen zeer zichtbaar.

Wat gebeurt er na de thermoscanning?

Na het huisbezoek ontvang je een rapport met aanbevelingen voor kleine energiebesparende maatregelen, op maat van jouw woning. Omdat de beelden per kamer in kaart brengen waar warmte verloren gaat, kan je heel gericht aanpassingen doen, om het energieverlies in die ruimtes te beperken. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een tochtstrip aan de brievenbus in je voordeur, het aanbrengen van extra isolatie of het dichten van kieren en gaten. Een thermoscan laten uitvoeren is niet verplicht, maar het is voor iedereen een heel eenvoudige manier om te besparen op energie.

Wil je je woning flink wat energiezuiniger maken? Dan hoort daar een uitgebreide energieaudit bij. Deze audit omvat thermoscanning, maar gaat nog een stuk breder dan dat. Het geeft je ook een actieplan om de energieprestaties van je woning te verbeteren. Lees er hier meer over.

Wat kost een thermoscan en waar vraag je er één aan?

Gratis

Verschillende doelgroepen hebben recht op een gratis energiescan. Je komt in aanmerking als je een beschermde afnemer bent, voldoet aan de voorwaarden voor een verwarmingstoelage, sociaal huurt, een actieve budgetmeter voor gas of elektriciteit hebt of als er een verzoek tot afsluiting van elektriciteit of aardgas werd ingediend bij de Lokale Adviescommissie.

Ook afhankelijk van je inkomen of van hoeveel huurgeld je betaalt, kan je dankzij de Vlaamse overheid een gratis scan aanvragen bij je gemeente, het OCMW, rechtstreeks bij de Energiesnoeiers of via het aanvraagformulier van netwerkbeheerder Fluvius. Valt jouw inkomen in de laagste categorie van de Mijn Verbouwpremie, dan kan je tot 31 maart 2023 ook een gratis scan aanvragen via het Energiehuis.

Als je beroep doet op de gratis scan, dan komt de energiescanner later nog eens bij je langs om zelf kleine werken uit te voeren, zoals het plaatsen van spaarlampen of een woonmeter die je vertelt hoe je jouw woning het best verwarmt en verlucht. Het budget hiervoor bedraagt 25 euro. De deskundige helpt ook als je moeite ondervindt om de meest voordelige energieleverancier te kiezen of als je wil weten welke renovaties je energiekosten nog meer kunnen verlagen

Betalend

Behoor je niet tot de doelgroep van de gratis energiescan of wil je een meer uitgebreide scan, dan vraag je die aan bij een energiescanbedrijf. De prijzen variëren tussen 100 en 400 euro. Een grondiger onderzoek met een meer uitgebreide rapportage levert waardevolle informatie op voor een goed renovatieplan.

Related posts