De Vlaamse regering heeft besloten om de woonbonus af te schaffen. Wat betekent dit concreet? Zimmo zet de feiten op een rijtje. En geeft meteen een goede tip. Wil je een woning kopen? Schiet dan zo snel mogelijk in actie. Want om nog van de woonbonus te genieten, moet je notariële akte geregistreerd zijn vóór 1 januari 2020!

De woonbonus is een belastingvoordeel bij de aankoop van je enige eigen woning. Het is een duwtje in de rug van de overheid om Vlamingen te overtuigen om te investeren in een eigen pand. Het fiscale voordeel kan sterk oplopen. Tot 30.000 euro voor koppels met een lening op 20 jaar. Maar dat voordeel verdwijnt dus.

Hoe maak ik nog kans?

Wil je nog jarenlang genieten van die woonbonus? Dan is het hoog tijd om in actie te schieten. Je notariële akte moet immers voor 1 januari 2020 geregistreerd zijn. Registratierechten bij de aankoop van een woning zullen namelijk niet langer betaald worden bij de ondertekening van het compromis (de verkoopovereenkomst), maar bij het verlijden van de verkoopakte. Je begrijpt dat notarissen in het hele land overstelpt worden met aanvragen. Zeker als je weet dat het meestal 2 tot 3 maanden duurt om een dossier rond te krijgen. De tijd om een woning te kopen, lijkt dus te dringen.

Bij een huis dat via Biddit – het online verkoopplatform van notarissen – aangeboden wordt kan het eventueel sneller omdat de verkoopdossiers daar al helemaal klaar zijn. Hetzelfde geldt trouwens voor nieuwbouwwoningen van projectontwikkelaars. Ook die dossiers zijn op voorhand al helemaal afgewerkt. Let wel, voor nieuwbouwprojecten betaal je altijd 21% btw in plaats van 7% registratierechten (of 6% na 1 januari 2020, zie verder).

Onze tip: Neem nu meteen contact op met je notaris en vraag of het nog haalbaar is om de akte voor 1 januari 2020 rond te krijgen.

Een concreet voorbeeld

Stel dat je samen met je partner een woning koopt van 300.000 euro. Je legt 50.000 euro eigen kapitaal in en leent 250.000 euro bij je bank met een terugbetaaltermijn van 25 jaar. Met een woonbonus betekent dit dat je ook een belastingvermindering krijgt gedurende de looptijd van je lening: in dit geval dus 25 jaar lang. De eerste tien jaar krijg je zelfs een verhoogde belastingvermindering als het je enige eigen woning blijft.

Het basisbedrag van de woonbonus is 1520 euro per belastingplichtige. De verhoging bedraagt nog eens 760 euro per jaar. Heb je 3 kinderen ten laste? Dan komt daar nog eens 80 euro bij. De belastingvermindering bedraagt 40%.

In totaal komt dat dus op 2x 1520 euro = 3040 euro x 40% = 1216 euro voor een koppel x 25 jaar = 30.400 euro verspreid over 25 jaar. De eerste tien jaar krijg je er zelfs nog eens 2x 760 euro x 40% = 608 euro per jaar of 6080 euro belastingvoordeel bij. Goed voor in totaal 36.480 euro. Vanaf 1 januari 2020 verdwijnt dat fiscaal voordeel voor je eerste en enige woning dus volledig. Je begrijpt dat dit een streep door de rekening is van heel wat Vlamingen.

Minder registratierechten

In ruil voor de afschaffing van de woonbonus, doet de regering een andere geste: ze verlaagt de registratierechten voor een eerste eigen woning van 7 naar 6%. Koop je opnieuw dat huis van 300.000 euro dan betaal je na 1 januari 2020 dus geen 21.000 euro maar 18.000 euro registratierechten. Een voordeel van 3.000 euro. Is je compromis vandaag al ondertekend, maar is het niet haalbaar om de akte te laten verlijden, dan betaal je dus minder registratierechten. Voor een tweede woning blijf je 10% registratierechten betalen.

En wat met herfinancieringen en pandwissels?

Staat de intrestvoet vandaag veel lager dan bij het afsluiten van je hypotheek? Dan is een herfinanciering erg interessant. Heel wat mensen vragen zich nu af of dat ook een effect heeft op hun woonbonus. Goed nieuws: voor een herfinanciering geldt de datum van het oorspronkelijke krediet. Je blijft dus van je woonbonus genieten zolang de lening loopt.
Voor een pandwissel – je behoudt je lening maar verschuift de hypotheek naar een andere woning – gelden specifieke voorwaarden. De bankenfederatie Febelfin denkt dat je ook in dat geval de woonbonus kan behouden, maar dat is nog niet 100% zeker. Wordt vervolgd.

En een tweede woning?

Koop je een tweede woning? Dan is dat geen Vlaamse maar federale materie. En dat is vaak interessanter omdat het federale voordeel wél nog bestaat. Daar heet dat echter niet ‘woonbonus’ maar ‘belastingvermindering voor langetermijnsparen’.

Auteur: EM
Bronnen: Vlaanderen.be, Test Aankoop, Nieuwsblad en Wikifin