Verf is waarschijnlijk één van de goedkoopste manieren om meubels een nieuwe look te geven of donkere muren nieuw leven in te blazen. Maar dat maakt verf nog niet goedkoop: het blijft een investering, dus zorg ervoor dat ze zo lang mogelijk meegaat en gebruik ze op een zo efficiënt en veilig mogelijke manier. Van deze 8 praktijken blijf je alvast best zo ver mogelijk weg.
Bewaar verf niet in de hitte of kou
Extreme hitte of koude tast de chemische samenstelling van verf aan, waardoor ze vaak onbruikbaar wordt of op zijn minst verkleuring optreedt door aangetaste pigmenten. De slechtst mogelijke locatie om verf te stockeren is in een ruimte waar het zeer koud wordt in de winter en zeer warm in de zomer. Garages of schuren zijn dus doorgaans geen goed idee. Zoek sowieso even het aanbevolen temperatuurbereik op het etiket op de verpakking, en zoek een plekje in huis waar je de verf kan bewaren op die temperatuur.
Verf geen toestellen
Je droogkast, koelkast of kachel verven? Lijkt een roze luidspreker je wel iets? Om dezelfde reden als hierboven is dit geen goed idee. Er zijn wel een aantal verven die speciaal gemaakt zijn voor toestellen, maar de oppervlakte van je toestel volledig schoon krijgen zodat de verf kan hechten is geen sinecure en natte verf kan schade toebrengen aan elektrische componenten. Ons advies? Koop toestellen steeds in een kleur die onopvallend (of nét zeer opvallend) past in je interieur, en leg je kleuraccenten elders in je woonkamer of keuken.



Verf geen potten en pannen
Als je potten en pannen er vuil en gebruikt uit zien, is het geen tijd om ze te verven maar om ze grondig te reinigen of te vervangen. Vaak zorgt verf op potten en pannen voor schilferende toestanden, waardoor ze er nog slechter gaan uitzien en zelfs giftige dampen tijdens het koken kunnen veroorzaken.

Verf geen meubelbekleding
Je zetel beu maar is het onderstel eigenlijk best nog wel in orde? Hem proberen te verven is een verspilling van tijd en geld: tenzij je de techniek beheerst zal het resultaat er niet beter op worden, én je zetelstof zal ruw aanvoelen.
Verf geen onvoorbereide oppervlakken
Een goeie voorbereiding is essentieel voor een langdurige en mooie verfbeurt. Gaatjes dichten, schuren, het oppervlak schoonmaken, een primer gebruiken… Welke voorbereidingen je moet treffen, hangt natuurlijk af van het oppervlak. Ze kosten je wat moeite, maar brengen je ook meer op omdat er minder verf nodig is voor je project.
Verf niet over gifstoffen
Een oppervlak met schimmel, verf op loodbasis of asbest dat je wil verven? Geen goed idee. Zorg ervoor dat je de giftige materialen behandelt of verwijdert, en bereid de muur nadien voor op een nieuwe verflaag. Doe je dat niet, dan kunnen de gevaarlijke stoffen na verloop van tijd doorlekken en ernstige gezondheidsrisico’s veroorzaken.



Laat je verfpotten niet rondslingeren
Verf kan giftig zijn voor huisdieren en kinderen. Hou je geopende verfpotten dus steeds buiten hun bereik: kies een afgesloten kast waar ze niet zomaar in geraken. Je verf bij het restafval gooien is ook geen goed idee: verf wordt beschouwd als klein gevaarlijk afval en mag nooit zomaar in de prullenbak. Om een kleine hoeveelheid verf weg te gooien, verwijder je best het deksel zodat de verf kan uitdrogen. Voor grotere hoeveelheden vind je bij de verfhandel een additief die de verf helpt stollen, waarna je ze veilig naar het containerpark kan brengen.
Verf niet in een afgesloten ruimte
Verfdampen kunnen tal van medische problemen veroorzaken, van ademhalingsproblemen tot flauwvallen. Zelfs bij een klein verfproject, voorzie je best voldoende ventilatie. Zet ramen en deuren dus open, en overweeg een beschermend gezichtmasker wanneer je werkt met spuitverven.
Zelf recent iets geverfd, braaf volgens de richtlijnen? Toon het ons in de comments!
Auteur: PJG
Bron: Doityourself
Zimmo