Twijfel je bij het bouwen of verbouwen van je woning nog over de soort verwarming? Wil je verwarmen via aardgas voor het gebruiksgemak? Of verkies je een warmtepomp omwille van de duurzaamheid? Je hoeft zelfs niet te kiezen als je dat niet wilt. Hybride systemen combineren het beste van twee werelden.

Uiteraard wil je een hoog rendement als je een verwarmingsinstallatie kiest. De energiemarkt is nu eenmaal niet erg stabiel. Een duurzame, energiezuinige oplossing is daarom een goede keuze. Het enige nadeel van kiezen … is verliezen. Als je vandaag een erg zuinige hoogrendementsketel koopt, is die binnen enkele jaren misschien niet zo interessant meer. De ultieme oplossing is daarom een hybride systeem. De reden? Je combineert de voordelen van verwarming op gas met de troeven van elektrische verwarming via een warmtepomp.

Wat is een hybride systeem?

Een hybride verwarming combineert net zoals een hybride wagen twee systemen: je kunt verwarmen via aardgas door de geïntegreerde cv-ketel maar tegelijkertijd kun je ook een beroep doen op elektrische verwarming door middel van een zogenoemde lucht/water warmtepomp. Het grootste voordeel? Je geniet altijd van de laagste energiekost. Het systeem is immers zo geprogrammeerd dat het op elk moment van de dag de energiebron met de laagste kostprijs aanspreekt. Het houdt met andere woorden rekening met de buitentemperaturen en de actuele energieprijzen. Is de elektriciteitskost hoog? Dan schakelt het systeem meteen over op aardgas. En andersom. Indien nodig werken de ketel en gaspomp zelfs simultaan voor de hoogste prijsefficiëntie.

Foto: Remeha

Enkele aandachtspunten

  • Een hybride of bivalent verwarmingssysteem is voor nagenoeg elke woning geschikt. Uiteraard zijn er wel een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Zo neemt een hybride systeem meer plaats in dan een standaard aardgasketel. Sterker nog, een hybride systeem bestaat uit een binnen- én een buitenunit.
  • De plaatsing van een hybride systeem is niet erg ingrijpend. Het werkt immers naadloos samen met je bestaande radiatoren. Een vakman klaart de klus meestal in één werkdag.
  • Heb je geen aardgasleiding in je woning? Hoeft niet. Er zijn ook hybride systemen die op basis van stookolie werken.
  • Een hybride verwarmingssysteem heeft geen speciale leidingen nodig. Het werkt perfect in combinatie met bestaande gas- en waterleidingen en elektrische bedrading.
  • Heb je nog een recente verwarmingsketel die duurzaam is én nog prima werkt? Je kunt ook een warmtepomp met intelligente regelaar laten bijplaatsen om zo tot een hybride systeem te komen.
  • Een hybride systeem is erg duurzaam. In vergelijking met een verwarmingsketel op fossiele brandstoffen mag je toch al snel uitgaan van een energiebesparing van zo’n 25 procent.
  • Je CO2-uitstoot is een stuk lager. Je draagt met een hybride verwarmingssysteem dus ook nog eens bij aan een groenere toekomst.
  • Er bestaan hybride systemen van allerlei fabrikanten. Bevraag je op meerdere plaatsen en weeg de plus- en minpunten goed af.
  • Net zoals klassieke verwarmingsinstallaties zijn er hybride systemen met verschillende capaciteiten. Voor kleine, middelgrote en grote gezinnen. Om een zo hoog mogelijk rendement te verkrijgen, is het verstandig om een systeem te kiezen dat bij jouw gezinssituatie past.

Ook warm water!

Goed om te weten: sommige hybride systemen zorgen eveneens voor de productie van warm water. Dat zijn dan eigenlijk complete energiecentrales die bestaan uit een krachtige condensatieketel, een spiraalboiler, een warmtepomp en buitenunit. Daarmee verwarm je je woning én je sanitair water op een erg duurzame manier. Bovendien heeft zo’n toestel vaak een erg gunstig ecolabel.

Foto: Remeha

Een hybride systeem is absoluut het overwegen waard. Het is in aankoop iets duurder dan een cv-ketel of warmtepomp, maar die meerprijs verdien je snel terug door de lagere energiefacturen. Bovendien geniet je ondanks die lagere energiefactuur wel van aangenaam comfort.

Auteur: EM