Hoewel we tijdens de huizenjacht steeds op zoek gaan naar wondermooie parels voor een zacht prijsje, ken je wellicht ook steden en gemeenten waar je portefeuille net iets groter moet zijn. Maar welke plaatsen in België zijn nu net de duursten en zijn die typische steden ‘vooroordeelsteden’ bij de top 10?

Alvast een opmerkelijk feitje: één Vlaamse provincie is niet vertegenwoordigd bij de duurste steden en gemeenten! Waar welke dan? Wel, dit zijn alvast de tien duurste plaatsen in België om een huis te kopen, gemeten door de vraagprijzen van appartementen en woningen op Zimmo in 2019.

1. Sint-Genesius-Rode, Vlaams-Brabant

De duurste gemeente van het land is… Sint-Genesius-Rode! Woningen gingen in 2019 met een gemiddelde vraagprijs van 958.000 euro de vastgoedmarkt op. Voor dat bedrag vind je in de faciliteitengemeente deze knappe villa met vier slaapkamers en een woonoppervlakte van maar liefst 386 m²!

2. Lasne, Waals-Brabant

Van Vlaams naar Waals-Brabant. Voor het eerst steken we de taalgrens over en komen we terecht in Lasne, dat met een gemiddelde van 933.000 euro de zilveren medaille in de wacht sleept. Voor dat bedrag had je in Lasne onder andere deze knappe, charmante villa met een domein die nog een stukje groter is dan die in Sint-Genesius-Rode. Met een grondoppervlakte van 2.764 m² kan je vast nog een zwembadje kwijt in de tuin.

3. Kraainem, Vlaams-Brabant

De top 3 ronden we alvast opnieuw af in Brabant, maar dan opnieuw op Vlaams grondgebied. In de Brusselse faciliteitengemeente Kraainem stonden woningen in 2019 met een gemiddelde vraagprijs van 892.000 euro op Zimmo. Wie deze som nog in een sok heeft steken, kan daarmee deze razend knappe villa met 6 slaapkamers op de kop tikken.

4. Sint-Pieters-Woluwe, Brussel

We lagen met Sint-Genesius-Rode en Kraainem al aan de rand van Brussel, maar met Sint-Pieters-Woluwe is het alvast een eerste keer prijs. De buurgemeente van Kraainem klokte vorig jaar af op 850.000 euro. Voor dat bedrag, kan je ook eigenaar worden van deze stijlvolle woning!

5. Elsene, Brussel

Dat de woningen duurder worden naarmate je richting de hoofdstad gaat, maakt onze top 5 meer dan duidelijk. De Brusselse stad bevindt zich op de tweede plek met een mediaan van 771.000 euro. Voor dat ‘zachte prijsje’ vind je in het bruisende Elsene een schitterend gerenoveerde appartement.

6. Knokke-Heist, West-Vlaanderen

Dat de gemeente Knokke-Heist in de top 10 staat, verbaast wellicht niemand. Maar toegegeven, de zesde plaats lijkt misschien niet verwacht. Je hebt in Knokke-Heist heel wat dure regio’s zoals Duinbergen en Het Zoute, maar over het algemeen stokt de motor aan zee op 770.000 euro, nèt buiten de top 5. Daarvoor vind je wel dit absolute pareltje met zicht op zee!

7. Schilde, Antwerpen

Ook Antwerpen mag niet ontbreken! Het is echter de eerste en meteen ook de laatste keer dat we naar de fiere provincie trekken. In het mooie Schilde, waar huizen gemakkelijk over het miljoen te koop staan, noteerden we een gemiddelde vraagprijs van 745.000 euro. Voor dat bedrag mag je je alvast gelukkig prijzen met deze moderne villa!

8. Ukkel, Brussel

Voor een vaste klant in de top tien bevinden we ons ten zuiden van Brussel, in het prachtige Ukkel. Met een mediaan van 696.000 euro is het alvast niet goedkoop wonen, maar goed, voor deze prijs heb je ook wel een pareltje natuurlijk. Deze fenomenale en nog te bouwen villa kan de jouwe worden!

9. Sint-Martens-Latem, Oost-Vlaanderen

Sint-Martens-Latem lost de verwachtingen met de duurdere reputatie in met een plekje in de top 10. De Oost-Vlaamse gemeente, op een boogscheut van provinciehoofdstad Gent, tekent een gemiddelde van 695.000 euro aan. Voor dat bedrag kan deze gezellige familiewoning de jouwe worden!

10. La Hulpe, Waals-Brabant

De top 10 sluiten we af over de taalgrens, in de Waals-Brabantse gemeente La Hulpe. Met een gemiddelde van 683.000 euro blijft het nog net het Vlaams-Brabantse Overijse voor. In La Hulpe kan je voor dat bedrag terecht in een strak en ruim duplex appartement.

Disclaimer: In deze lijst werden enkel de prijzen van de huizen opgenomen in gemeenten waar minstens 10 huizen te koop staan. Zo kregen we een eerlijke lijst waarbij we de mediaan hebben genomen, vermits het gemiddelde niet altijd het correcte beeld weergeeft.

bron : zimmo

bron : foto schilde @belga en knack