Een goed geïsoleerd huis zorgt niet alleen voor een aangenamere temperatuur binnen, maar ook voor een aanzienlijke besparing op jouw energiefactuur. Beter isoleren betekent immers minder verwarmen in de winter, en minder afkoelen in de zomer. Maar: aan je huis (beter) isoleren hangt natuurlijk ook een prijskaartje vast. Zie je door de verschillende soorten muurisolatie het bos niet meer, of lig je ’s nachts wakker van de juiste keuze materiaal voor je zoldervloer? We zetten graag de mogelijkheden voor kwalitatieve, betaalbare isolatie op een rij.

Dakisolatie

We beginnen bovenaan: de isolatie van je dak. Wist je dat 25 tot 30% van het warmteverlies van je woning via het dak loopt? Je dak goed isoleren is dus een goede eerste stap naar minder verbruik. De opties om dit te doen zijn erg verschillend, ook qua prijs: je kan je dak isoleren voor 8€ per vierkante meter, maar ook voor 80€ per vierkante meter.

De meest voordelige manier om je dak te isoleren, is aan de binnenkant. Dit kan met glaswol (vanaf 8€/m2), cellulosewatten (vanaf 10€/m2), rotswol (vanaf 15€/m2), EPS polystyreen (vanaf 20€/m2), XPS polystyreen (vanaf 23€/m2) of PUR-schuim (vanaf 25€/m2).

Zoldervloerisolatie

Laten we de vloer van je zolder ook niet vergeten: als je je zolderruimte niet als (slaap)kamer gebruikt, kan je met goede zoldervloerisolatie de warmte al tegengehouden voor hij het dak bereikt. Er wordt isolatiemateriaal geplaatst tussen of op je zoldervloer, voor een kostprijs van 20 tot 25€ per m2.

Spouwmuurisolatie

Flink besparen op je verwarmingskost kan je ook door het isoleren van je spouwmuren. Dat zijn muren die bestaan uit een binnen- en een buitenmuur, met een ruimte tussen die vochtdoorslag voorkomt. Bij spouwmuurisolatie worden er kleine gaten gemaakt in uw buitenmuur en vervolgens wordt er isolatiemateriaal door deze gaten in de tussenruimte gespoten. Afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je kiest (glaswol, EPS-parels of PUR-schuim), ben je gesteld voor 15 tot 30€ per m2, en je bespaart er fors mee op je maandelijkse verwarmingskost!

Vloerisolatie

Last but not least: vloerisolatie. Door de vloer van je gelijkvloerse verdieping (beter) te isoleren, voorkom je dat de koude uit de grond je binnenhuistemperatuur doet dalen – plus, het is veel aangenamer lopen op de vloer als deze niet steeds steenkoud aanvoelt! Je kan je vloer isoleren aan de bovenkant (bvb een extra isolatielaag onder je parket) of aan de onderkant als je beschikt over een (kruip)kelder. Voor een goede vloerisolatie ben je ongeveer 25€/m2 kwijt.

Keuzes, keuzes

Welke isolatie voor jou het hoogste rendement gaat opleveren, en welk materiaal je daar het beste voor kiest, hangt af van verschillende factoren.

Woon je bijvoorbeeld in een half-open of open bebouwing? Dan gaat het isoleren van je buitenmuren een goede eerste stap zetten – een rijtjeshuis wordt immers automatisch mee geïsoleerd door de aanpalende woningen. Je kijkt best ook naar je muuroppervlakte, de grootte van je luchtspouw, en je totale huisoppervlakte bij het kiezen van het isolatiemateriaal.

Heeft jouw (rijtjes)huis een groot dak? Kijk dan zeker naar goede dakisolatie om te voorkomen dat een groot deel van de warmte langs daar verloren gaat. Is je huis eerder hoog en smal, opteer dan voor vloerisolatie om de warmte goed binnen de verschillende ruimtes te houden.

Raak je niet wegwijs uit de verschillende opties? Het advies van een vakman die ter plaatste naar jouw situatie komt kijken, is zeker een goede eerste stap in de richting van een optimaal geïsoleerde woning.

Foto: Recticel Insulation

Nog meer besparen

Verschillende gemeenten en gewesten bieden extra premies, zeker als je woning meer dan 25 jaar oud is. Soms is ook een extra belastingvermindering mogelijk. Op de site www.premiezoeker.be kan je kijken welke premies er momenteel gelden in jouw regio.

Auteur: MP

bron zimmo