Volgens een rapport van PwC en Urban Land Institute is Dublin de zesde meest actieve vastgoedmarkt in Europa voor geïnvesteerd kapitaal.
In zijn 18e jaar rangschikt het rapport 31 Europese steden op het gebied van investerings- en ontwikkelingspotentieel en rangschikt het sector vooruitzichten.
Het is gebaseerd op de meningen van 995 vastgoedprofessionals in heel Europa, waaronder investeerders, ontwikkelaars, geldschieters en adviseurs.


Uit het rapport blijkt dat de vooruitzichten voor vastgoedinvesteringen in Dublin gunstig blijven.
Het is de zesde meest actieve markt voor onroerend goed in Europa wat betreft geïnvesteerd kapitaal – met € 6 miljard aan kapitaalinstroom – na Londen, Parijs, Berlijn, München en Frankfurt.
Dublin klom ook naar de elfde positie voor algemene vastgoed vooruitzichten, een stijging van de twaalfde positie vorig jaar van de 31 Europese steden die gerangschikt waren.
Joanne Kelly, PwC Ireland Real Estate Leader, zei dat, vergelijkbaar met Europese trends, de dynamiek in het Ierse onroerend goed ook dramatisch is verschoven, versterkt door de pandemie.
“Covid-19 heeft structurele trends versneld door een verandering te zien van de detailhandel en kantoren naar de alternatieve sectoren zoals datacenters, biowetenschappen en gezondheidszorg, energie en communicatie-infrastructuur.
“Deze gebieden, samen met industrieel eigendom en logistieke magazijnen, zullen allemaal profiteren van de groeiende vraag in deze nieuwe omgeving en een muur van kapitaal waarvan we zien dat ze klaar zijn om ingezet te worden.
Mevrouw Kelly zei dat de vraag in Dublin naar particuliere huurwoningen en studentenhuisvesting sterk blijft.
Ze zei echter dat er bezorgdheid is over de kantorenmarkt in Dublin, waar de opname sterk daalt.
“De leegstand zal waarschijnlijk toenemen naarmate nieuwe voorraad wordt opgeleverd, wat kan leiden tot een neerwaartse druk op de huurprijzen”, zei ze.
Ondertussen stelt het rapport dat Europees onroerend goed een ‘enorm uitdagende tijd’ tegemoet gaat, maar op de lange termijn aantrekkelijk blijft vanwege de lage rentetarieven.

Bron: rte.ie

artikel: https://www.rte.ie/news/business/2020/1202/1181818-dublin-sixth-most-active-real-estate-market-in-europe/