Energiezuinig en duurzaam wonen wordt steeds belangrijk. Niet alleen is het simpelweg verplicht door de overheid, je draagt ook je steentje bij voor een beter klimaat én geniet van een lagere energierekening. Hoe jij gemakkelijk duurzaam woont zonder diep in de buidel te tasten? Dankzij deze 12 eenvoudige aanpassingen!

#1: Oriënteer je leefruimtes naar de zonkant

Door zo veel mogelijk leefruimtes naar de zonkant te oriënteren, profiteer jij optimaal van het natuurlijke zonlicht en de natuurlijke warmte. Je slaapkamers blijven dan weer lekker fris. Als je een woning (ver)bouwt, is het natuurlijk eenvoudiger om daarmee rekening te houden. Koop je een instapklare woning? Wees dan creatief met de indeling en oriënteer zoveel mogelijk leefruimtes richting het zuiden!

#2: Hang gordijnen voor je ramen

In de zomer kan zo’n leefruimte aan de zonkant natuurlijk wel wat warm uitvallen. De oplossing? Zonwerende gordijnen: zo houd jij de warmte buiten! In de winter heb je dan weer het omgekeerde effect, dan blijft de warme lucht binnen. Duurzaam? Check!

#3: Vermijd sluipverbruik om duurzaam te wonen

Wist je dat … sluipverbruik je wel 65 euro per jaar kan kosten?! Denk bijvoorbeeld aan de digicorder die blijft aanstaan of het klokje op de oven. Zorg er zeker voor dat je die apparaten volledig uitschakelt en stopcontacten uittrekt waar het kan.

#4: Zet geen meubels voor je radiatoren

Meubels verhinderen dat de warmte doordringt naar de rest van de woning. Veel verloren energie, dus!

#5: Kleef radiatorfolie achter de verwarming

Geen meubels voor je radiatoren zetten is zilver, radiatorfolie kleven is goud! Zo verlies je ook aan die kant van je verwarming niet onnodig warmte.

#6: Tochtstrippen als idee om duurzaam te wonen

De laatste manier om warmteverliezen te vermijden en zo duurzaam te wonen? Tochtstrippen! Dankzij tochtstrippen glipt er onder je deuren geen warmte weg.

#7: Was op een lager programma

Is je kledij eigenlijk niet zo vuil? Dan was je die perfect op 30°C: zo zijn je kleren ook perfect proper & verbruik je minder energie.

#8: Hang wasgoed op aan de lijn om extra duurzaam te wonen

De droogkast is met voorsprong de grootste energieverslinder in huis. Die zo veel mogelijk vermijden, staat synoniem voor duurzamer wonen. Én voor een lager energiefactuur.

#9: Installeer een spaardouchekop

Door een spaardouchekop stroomt wel 50% minder water dan door een gewone douchekop, maar aan je waterstraal merk je daar niets van. Duurzaam wonen = comfortabel wonen!

#10: Vervang je lichten door ledlampen

Het klopt dat ledlampen duurder zijn in aankoop dan bijvoorbeeld halogeenlampen, maar ze gaan ook langer mee én zorgen ervoor dat je energiefactuur daalt. Ze verbruiken immers veel minder. Ledlampen in huis halen is dus de boodschap.

#11: Haal energiezuinige apparaten in huis

Elk elektrisch apparaat krijgt een energielabel, gaande van G (zeer onzuinig) naar A+++ (het energiezuinigst). Tijd voor een nieuwe koelkast of een nieuw wasmachine? Haal dan zeker een toestel van met minimum energielabel A in huis. Dat scheelt in energiekosten – en is duurzaam!

#12: Zet je thermostaat een graad lager om duurzaam te wonen

Deze heb je ongetwijfeld al vaak gehoord: zet je thermostaat in de winter een graad lager. Daar merk je zelf amper iets van, maar bespaart je wel jaarlijks 100 euro!

bron zimmo