Een balkon is vaak rechthoekig, soms vierkant. Maar een ding hebben ze nagenoeg allemaal gemeen: ze zijn maar enkele vierkante meter groot. Zodra het mooie weer in het land is, stellen appartementbewoners zich dan ook massaal de vraag hoe ze hun balkon kunnen inrichten om het terrasallures te geven en tegelijk van de zon te kunnen genieten. Wij hebben getracht dat probleem op te lossen. Hieronder vatten we enkele mogelijke antwoorden samen. 

Een nieuwe leefruimte

Door je balkon te optimaliseren geniet je van de lente tot de herfst van een volwaardige extra ruimte. Zelfs op een frisse maar zonnige winterdag kan het heerlijk zijn om onder een plaid en met een kop warme thee op het balkon te zitten.

Het balkon ligt in het verlengde van je salon, waar je het het hele jaar door ziet? Reden te meer om het mooi in te richten. Het is immers altijd aangenamer om uit te kijken op een leuk en mooi aangekleed balkon dan op een trieste en koude bergplaats. Hieronder zetten we enkele tips op een rijtje.

Tuin, moestuin, terras: je kunt niet alles hebben…

Op enkele vierkante meters hoef je natuurlijk geen mirakels te verwachten: hoe knus je je balkon ook maakt, het kan nooit een tuin vervangen. Stel dus eerst een prioriteitenlijstje op. Wat wil je doen op je balkon? Droom je van een klein hoekje om buiten te eten? Heb je liever een minimoestuin? Of wil je een ligstoel plaatsen om een mooi kleurtje te krijgen in de zon? Die vraag moet je beantwoorden voor je je balkon begint in te richten.


Keuze van het terrasmeubilair

Gezien de beperkte ruimte is het niet realistisch om tuinmeubelen zoals een tafel voor zes personen te plaatsen. Toch hebben we enkele tips om plaats te besparen:

  • twee-in-eenmeubilair: geef de voorkeur aan veelzijdige meubelen zoals een bank die ook als opbergkoffer voor de kussens kan fungeren.

  • opteer voor licht en plooibaar meubilair zodat je het wanneer nodig kunt opvouwen. Er bestaan tal van kleine plooitafeltjes voor het balkon. Nog een bijkomende tip: Hang ze op aan de muren wanneer je ze niet nodig hebt. Zo houd je de doorgang vrij!


Een groen balkon met de allures van een minituin

Droom je ervan om een groen hoekje te creëren? Dat is tevens een handige manier om indiscrete blikken van de buren buiten te houden. Daartoe moet je al de beschikbare ruimte gebruiken:

  • grond: neem de tijd om tuincentra, doe-het-zelfzaken en boomkwekers te bezoeken om een mooie bloempot en bijbehorende planten te zoeken. Zin om zelf groenten of aromatische planten te telen? Geen probleem. Er bestaan vandaag de dag heel wat oplossingen in de handel om zelf een kleine moestuin te creëren en je eigen radijsjes of kerstomaatjes te telen.
  • reling: de traditionele bloembakken om te plaatsen of op te hangen zijn de eenvoudigste oplossing om de rand van je terras met bloemen te bedekken.
  • plafond: niet iedereen denkt eraan maar je kunt ook enkele mooie hangpotten in het plafond verankeren, zonder dat je ruimte verliest op de vloer. Hang ze op met macramé, de geknoopte touwen die terug erg in zijn.
  • muur: dit is ongetwijfeld het grootste oppervlak om een groen balkon te creëren. Een klimplant, een structuur (houten dwarslatten, metalen roosterwerk, schutting) en klaar is kees. Wie nog een stap verder wil gaan, kan ook een begroeide muur creëren.


Een balkon decoreren

Kies voor de decoratie van je balkon enkele kleurrijke accenten om het wat meer pit te geven. Schilder bijvoorbeeld een muur in een levendige kleur of kies voor kleurrijke kussens

Voorzie ook een leuke verlichting om te genieten van frissere avonden. Een lampenketting aan het plafond of de reling geeft een leuke zomerse sfeer. Plaats ook voldoende citronellakaarsen om eventuele muggen op een afstand te houden. 

En aangezien je toch maar enkele vierkante meters te bedekken hebt, is het misschien geen slecht idee om te investeren in een leuke vloerbedekking. Want vergeet niet: houttegels of kunstgras geven je nieuwe ruimte op slag een groener en ‘natuurlijker’ tintje.

bron: immoweb