Een containerwoning bouwen: wat kan, wat mag

Op 12 weken een nieuwbouwhuis bouwen waar je meteen in kan trekken? Dat kan niet! Toch wel, met een containerwoning. Hoe zo’n metalen scheepscontainer een woning wordt waar jij stapelverliefd op bent en of je er een mag hebben, lees je hier.

Wie zoekt die vindt, niet veel

Schuim je als geïnteresseerde het internet af op zoek naar de mogelijkheden voor een woning uit scheepscontainers in België, dan zal je vooral op veel mooie buitenlandse voorbeelden stuiten, maar ook op veel vraagtekens. Wij kennen containers voornamelijk als middel om goederen in te transporteren of als werfkeet, maar niet als woning. Stiekem zijn we allemaal een beetje nieuwsgierig, maar niet velen durfden de uitdaging tot nu toe echt aan te gaan.

Wat zijn containerwoningen

Herinner je je nog dat je vroeger constructies bouwde met (lego)blokken? Wel, zo gaat dat ook met containerwoningen. In plaats van met blokken, bouw je nu met containers. Je kan ze op en/of naast elkaar zetten … stapels mogelijkheden! We kennen ze vooral van werfketen en tijdelijke klaslokaaltjes. Maar langzaamaan duiken ze ook op als echte woningen.

 

Wat mag

Dat merken ze ook bij de Stad Gent. Daar krijgen ze tegenwoordig meer en meer vragen over alternatieve (betaalbare) woonvormen. Net zoals bakstenen huizen, moeten ook containerwoningen voldoen aan stedenbouwkundige voorschriften. Heel belangrijk is dat je droomwoning qua uitzicht en gebruik van de ruimte in de omgeving past. Wil je een vloeroppervlakte groter dan 50 m2, dan moet je woning verplicht voldoen aan de EPB-normen (Energie prestatie en Binnen klimaat). Dat zijn de regels omtrent isolatie, ventilatie, luchtdichtheid, verwarmingssystemen, … Zit je hierover met bakken vragen? Dan kan je terecht bij je gemeente. Want die zal zich over jouw aanvraag buigen.

Wat kan

Om een blik te krijgen op de mogelijkheden, staken we ons licht op bij David Vaes. Zijn firma Budé heeft tonnen ervaring op het gebied van dit soort constructies. Ze gaan al een stapje verder dan zeecontainers en maken in hun atelier zelf stalen modules die in elkaar gepuzzeld worden tot droomhuizen. “Een voordeel van dit soort woningen is dat ze duurzaam en stevig zijn”, vertelt David ons. “Op maar liefst 12 weken kan je volledige huis gebouwd worden”. Een mooi staaltje techniek! Voor de gevelbekleding heb je niet minder mogelijkheden dan bij een ‘normaal’ huis. De combinatie staal en hout geven de buitenkant een extra speciale look. Op vlak van design kan je heel origineel uit de hoek komen. Ook aan de huidige isolatienormen  kan probleemloos worden voldaan.

Woning vergroten

David gaf ons nog een interessante tip. Met modulair bouwen kan je je woning laten meegroeien met de fases in je leven. Je vraagt een bouwvergunning aan voor een volledig huis. Maar in de eerste fase bouw je enkel dat deel dat je op dat moment nodig hebt. Breidt je gezin uit of heb je extra werk/leefruimte nodig? Dan kan je stapsgewijs modules bijkopen en laten plaatsen. Op die manier spreid je de kosten. En heb je minder poetswerk (denken wij er stiekem bij). Wij zijn alvast content!

Heb je niet veel ruimte nodig? Dan is een tiny house mogelijks iets voor jou!

Met dank aan David Vaes, General Manager van Budé en de Stad Gent

Bron zimmo