Parijs staat bekend om zijn Haussmann-daken in zink. Bij ons komt dit type van dak veel minder voor. Hoewel het elegant en eigentijds oogt, krijgt een zinken dak nu pas de architecten op zijn hand. Zink biedt trouwens een interessant alternatief voor wie uitgekeken is op de traditionele uitbouw in hout. We zetten de voor- en nadelen van een zinken dak met opstaande naad op een rijtje.
De voordelen van een zinken dak
Een dak in zink verleidt vooral door zijn moderne en industriële design, dat het onderscheidt van een klassiek pannendak. Ook interessant vanuit esthetisch oogpunt, is dat zink als dak- en gevelbekleding kan worden gebruikt. Door het hele huis af te werken met een en hetzelfde materiaal krijg je een erg uniforme look.
Hoewel het van nature een grijsblauwe kleur heeft, vind je vandaag de dag een heel gamma aan zinkkleuren. De nagenoeg zwarte kleur van antra-zink onderscheidt zich door de elegante en moderne toets die het aan een project geeft. Wie prijs stelt op kleur en originaliteit kan zich dan weer tot het Pigmento-gamma richten en krijgt de keuze tussen groen, rood, blauw en bruin.
Een ander aspect dat erg in de smaak valt bij architecten, is de flexibiliteit van het materiaal. Plat, asymmetrisch of gebogen? Een zinken dak met opstaande naad past zich aan elke dakvorm aan, van de meest eenvoudige tot de meest originele.
Bovendien heeft zink niet alleen een lange levensduur maar is het ook een natuurlijk materiaal, dat volledig recycleerbaar is. Een niet te onderschatten voordeel in deze tijd.
Een dakbedekkingin zink biedt bovendien het voordeel dat het erg licht is. Je hebt dus geen XXL-structuur nodig om het te dragen. Ook is een zinken dak sneller gelegd dan een dak in dakpannen of leisteen. Zink wordt namelijk geproduceerd op rollen die in banden van ongeveer vijftig centimeter breed worden gesneden.

De nadelen van een zinken dak
Hoewel een dak in zink heel wat voordelen biedt, zijn er ook een aantal nadelen aan verbonden, waarvan het voornaamste ongetwijfeld de kostprijs is. Een zinken dak is immers duurder dan een dak met gebakken dakpannen. Een dak in zink is weliswaar sneller gelegd maar vergt ook specifiek materiaal om de opstaande naden te maken die de zinkpanelen onderling vasthouden. Je moet dus een ervaren dakdekker inschakelen. Reken op ongeveer XXX euro per vierkante meter.
De beperkte dikte van deze dakbedekking is handig wanneer je je dak wilt vernieuwen, wanneer het plafond niet al te hoog is of wanneer je de extra centimeters wil gebruiken om meer te isoleren. Een doorgedreven isolatie is namelijk noodzakelijk voor een dak in zink want dit materiaal heeft een minder goede inertie. Dat betekent dat het weinig bescherming biedt tegen de koude in de winter en tegen de warmte in de zomer.

bron: immoweb