Als u wilt investeren in Russisch onroerend goed, dan kan onze handige gids voor het kopen van appartementen, huizen en ander onroerend goed in Rusland u helpen bij het proces.

De Russische vastgoedmarkt heeft een relatief korte geschiedenis. In het Sovjettijdperk waren alle eigendommen staatseigendom; mensen hadden alleen het recht om ze te gebruiken met appartementen die waren toegewezen op basis van iemands werkplek. Hierdoor waren de mogelijkheden om te verhuizen vrij beperkt. Na de val van de Sovjet-Unie ontstond echter de Russische vastgoedmarkt en konden de Moskovieten privatiseren en vervolgens voor het eerst onroerend goed verkopen en kopen. Tegenwoordig is Russisch onroerend goed booming. Het biedt veel opwindende kansen en een hoog rendement voor levensstijl en investeringen.

Is het nu een goed moment om onroerend goed in Rusland te kopen?

Het economische en politieke klimaat in Rusland van de afgelopen jaren met economische handelsembargo’s na hun interventie in de Krim en Oekraïne, de crash van de Russische munt, hoge inflatiecijfers en hoge rentetarieven hebben het land allemaal in een recessie gebracht. Dit had onvermijdelijk gevolgen voor de huizenprijzen in het hele land, inclusief de huizenprijzen in Moskou.

Hoewel dit misschien slecht klinkt voor verkopers die eerder hadden genoten van een hoge vraag, hoge vastgoedprijzen en veel kopers, is de Russische huizenmarkt vertraagd. Voor kopers, met name buitenlandse investeerders, zou dit nu echter het perfecte moment kunnen zijn  om onroerend goed in Moskou te kopen

Vastgoedprijzen in Rusland

Moskou is een dichtbevolkte hoofdstad met meer dan 12 miljoen inwoners. De stad is cirkelvormig omringd door vier ringen die zich uitstrekken van het Kremlin in het centrum tot de Moskou ringweg of MKAD die de stadsgrens bepaalt, met uitzondering van enkele geannexeerde gebieden.

Vastgoedprijzen voor het kopen in Moskou worden meestal vermeld met een prijs per vierkante meter in roebel en soms met een totale vastgoedprijs. Recente cijfers van Numbeo schatten de gemiddelde prijzen voor het kopen van een appartement in Moskou op ongeveer 308.500 roebel per vierkante meter in het stadscentrum en 147.000 roebel buiten het stadscentrum.

Als u onroerend goed in Moskou koopt, zoals de meeste steden, bepaalt de locatie, de grootte en het type onroerend goed de prijs en wat u zich kunt veroorloven. Appartementen in het centrum van Moskou hebben een premium prijs. Hoewel er een aantal gebieden buiten het stadscentrum zijn die ook een hoge prijs vragen in rijke en gewilde wijken in de buurt van de Tuinring. Deze gebieden bieden lommerrijke buitenwijken, meer open ruimtes, grotere eigendommen, allemaal met goede vervoersverbindingen.

Ook zullen sommige van de moderne ontwikkelingen met hoge specificaties gericht op de luxemarkt en buitenlandse investeerders duurder zijn. Binnen de centrale administratieve okrug in gebieden zoals Presnensky District, ook bekend als Presnya, evenals Sokol, kunnen luxe appartementen bijvoorbeeld miljoenen roebel kosten.

Waar te koop in Moskou?

Moskou wordt voortdurend geplaagd door files, dus autorijden in Moskou kan een frustrerend en langdurig proces zijn, dus als je overweegt waar je in Moskou iets kunt kopen, is het van vitaal belang om rekening te houden met verbindingen met het openbaar vervoer en reistijden naar je werk, school of gezelligheid.

De metro van Moskou Is een van de langste ter wereld met bijna 340 km metrolijnen die vanaf 2016 203 stations bedient, dus het vinden van een gebied met goede verbindingen zou niet moeilijk moeten zijn.

Centraal Moskou 

Rondom het Kremlin liggen een aantal districten binnen de Centrale Administratieve Okrug. Net als de huurmarkt, zullen de gebieden rond de Tverskaya-straat altijd een goede investering zijn en de levendige stad direct voor de deur hebben, maar de prijzen per vierkante meter zullen tot de hoogste in Moskou behoren. Evenzo zullen de gebieden Arbat, Kropotkinskaya, Smolenskaya en Patriarchy Ponds iets verder naar het westen, samen met Chistye Prudy in het oosten, nog steeds een centrale locatie en een goed rendement opleveren.

Buitenwijken van Moskou 

Het kopen van onroerend goed in Moskou buiten de centrale districten biedt u meer mogelijkheden qua budget en type onroerend goed. Populaire gebieden met een welvarende klantenkring bevinden zich meestal in het westen, zuidwesten en noordwesten van de stad in gebieden zoals het Sokol-district, Shchukina, Voykovskaya en Filakovsky, die allemaal veel groen hebben en een keuze uit verschillende typen eigendommen .

Een ander gebied dat de voorkeur heeft van degenen die de nabijheid van het centrum willen, maar meer frisse lucht en rustige woonwijken, zijn gelegen rond de Sadovoye Koltso of Garden Ring Road en de Boulevard Ring Road, die beide voormalige grenzen van de stad zijn. De wijk Tagansky aan de oostelijke kant van de Tuinring is een opkomend gebied dat van oudsher een arbeidersklasse was, maar door zakelijke investeringen in het gebied zijn een aantal moderne woonwijken gebouwd.

Voor degenen die met gezinnen naar Rusland verhuizen, is het district Kuntsevo/Krylatskoye ten westen van het centrum nabij de MKAD ideaal met goede toegang tot de Internationale School van Moskou en het wordt beschouwd als het meest ecologische gebied in de stad. Leninsky prospect in het zuiden is ook een populaire woonwijk voor expats, aangezien er een aantal uitstekende internationale en nationale scholen zijn.

Kosten bij het kopen van Russisch vastgoed

In Moskou is het de norm dat een koper alle sluitingskosten dekt, inclusief notariskosten, staat registratiekosten en bankkosten. Ook als u een makelaar gebruikt om uw eigendom te vinden en/of te onderhandelen over uw deal, worden er bemiddelingskosten in rekening gebracht. Dit omvat het zoeken naar onroerend goed, het antecedentenonderzoek van onroerend goed en de verkoper, beoordeling van de geschiedenis van eigendomsdocumenten en de controle van de “gebruiksrechten”, het regelen van het sluiten van de deal en het toezicht op de definitieve eigendomsoverdracht aan de nieuwe koper. De makelaarscourtage wordt meestal berekend als een percentage van de verkoopprijs, variërend van 6 procent voor goedkopere woningen tot 3 procent voor duurdere woningen.

Bron: expatica.com