Een huis of appartement bezichtigen is een spannend moment. Toch bereid je je best even voor op dit bezoekje en het gesprek met de verkoper – makelaar of eigenaar van de woning. Volgend lijstje lijkt misschien gek, maar het is toch beter dat je deze dingen niet doet in de aanloop naar/bij een bezichtiging.
Te laat komen
Het kan iedereen overeenkomen: te laat komen. Ben je te laat, geef dan een seintje. De verkoper zal dan heus wel wachten op jou. Helemaal not done is zomaar niet komen opdagen. Neem je telefoon om te melden dat je verhinderd bent, of mogelijk dat je helemaal geen interesse meer hebt.

Ongeduldig zijn
Geduld hebben, is een schone deugd. Neem gerust de tijd voor de bezichtiging. De rondleiding hoeft niet in tien minuten voltooid te zijn. De verkoper maakt namelijk tijd voor jou, benut deze dan ook. Heb je vragen? Wacht dan best even tot het einde van het hele bezoek om deze te stellen. Mogelijk wordt jouw vraag tijdens de rondleiding beantwoord.
En tegelijk: je waslijst vragen vergeten
Je hoeft niet zuinig te zijn met vragen. Best is om een lijstje in te prenten of een notitie te maken. Zo moet je zeker alle attesten zoals EPC, bodemattest, elektrische keuring, … maar ook vergunningen opvragen. Ook van belang: de oriëntatie, de datum dat de woning vrijkomt, vergunningen, verborgen gebreken… De belangrijkste 10 vragen vind je hier. De notaris en makelaar hebben meteen alle documenten voorhanden. Ook wanneer een eigenaar jou rondleidt, moet hij de noodzakelijke documenten kunnen voorleggen.

Rond de pot draaien
Wees eerlijk over het feit of je interesse hebt of niet. Dat is voor alle partijen het beste. Zo verspil je niemands tijd. Het zet je ook aan tot nadenken over wat je effectief wel zoekt.
Vooroordelen hebben
Twijfels hebben bij het zien van een woningadvertentie is logisch. Maar het is een fout idee om op basis van de foto’s online een vooroordeel hebben over het pand. Wanneer je de woning gaat bezichtigen kan je vaak een ander gevoel krijgen. Wandel binnen en kijk rond!

Eerst op huizenjacht gaan, dan pas om een lening
Je kan pas op zoek gaan naar een woning als je weet hoeveel je kan spenderen. Vergeet dus niet vooraf te checken of je een lening kan krijgen en hoeveel je maximum kan lenen. Heel eenvoudig kan je vooraf al een simulatie doen. Afstemmen met de bank, of meerdere instellingen, gebeurt dus voor je zoektocht.
De mogelijkheid tot testen laten schieten
Tijdens de bezichtiging kan je van de gelegenheid gebruik maken om “alles” eens uit te testen. Steek het licht aan, schakel het fornuis in of probeer de automatische poort of rolluik uit. Het vervangen of laten repareren van deze laatste kan een grote kost zijn. Uiteraard zijn er wel grenzen. Je hoeft het bad niet te laten vollopen of het toilet hoef je niet uit te testen, tenzij je net dringend een plasje moet maken.
Veel succes met jouw bezichtiging(en)!
Bron: Zimmo