EPC doet huizenprijzen dalen (én stijgen)
De vastgoedmarkt koelde in 2022 lichtjes af. Er waren minder vastgoedtransacties afgelopen jaar en de huizenprijzen volgden de snelle stijging van de inflatie niet. Dat maakt dat de huizenprijzen lichtjes zijn gedaald in ons land. Verwacht wordt dat de kostprijs van energieverslindende huizen nog verder zal dalen. Terwijl de prijzen van huizen met EPC-label A en B zullen stijgen. Dat blijkt uit de Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot).
Huizenprijzen dalen met bijna 2%
2022 was een kalmer jaar voor de vastgoedmarkt in België. De vastgoedactiviteit daalde met 2% in vergelijking met 2021. Vooral in de tweede helft van het jaar was het een stuk rustiger. Er waren toen 7% minder transacties dan in de eerste helft van het jaar. Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “De daling van de activiteit is te wijten aan een mix van factoren. De stijgende rentevoeten, de forse energieprijzen, de oorlog in Oekraïne en de inflatie doen mensen minder snel kopen en verkopen.”
Het is dankzij de inflatie dat de huizenprijzen vorig jaar gedaald zijn in vergelijking met 2021. De kostprijs van een woning lag in 2022 gemiddeld op 320.000 euro, terwijl je voor diezelfde woning in 2021 nog 295.000 euro betaalde. Dat betekent een prijsstijging van 8,2%. Maar de inflatie doet de weegschaal de andere kant uitgaan, wat resulteert in een prijsdaling van 1,8%.
Waar dalen de huizenprijzen het meest?
Wallonië is koploper van de dalende vastgoedprijzen. Daar kost een woning gemiddeld 235.615 euro (+5,7% in vergelijking met 2021). Rekening houdend met de inflatie was er een prijsdaling van maar liefst 4,3%. Brussel volgt op de voet met een prijsdaling van 3,1%. Een gemiddeld woonhuis kost daar 576.576 euro (+6,9% in vergelijking met 2021). In Vlaanderen is het verschil minder groot tussen de inflatie en de huizenprijzen. Een woonhuis kost daar gemiddeld 348.064 euro (+8,2% in vergelijking met 2021), wat – rekening houdend met de inflatie – neerkomt op een prijsdaling van 1,8%.
EPC bepaalt huizenprijzen
Daarnaast is er nog een parameter die de komende jaren een invloed zal hebben op de huizenprijzen. Het EPC speelt meer dan ooit een belangrijke rol bij de (ver)koop van een huis. Notaris van Opstal: “Het is geen verrassing dat uit onze analyse blijkt dat woningen met een goede EPC-score, bijvoorbeeld A of B, sneller in waarde stijgen. Voor kopers van een eigen woning betekent een goede score minder verbruikskosten. Voor investeerders zijn de meerwaarde en huurwaarde hoger.” In Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs van een huis met een A-label in de laatste vijf jaar dan ook fors met 33,2%. Voor een appartement ging het om een stijging met 28,6%.
Energieverslindende huizen goedkoper
De prijzen van woningen met een slechte EPC-score (label E of F) daarentegen zullen de komende jaren onder druk komen te staan. Onder andere dankzij de invoering van de huidige renovatieverplichting. In 2022 was dat al het geval voor appartementen met F-label: ze werden al wat goedkoper in vergelijking met 2021. Mogelijk wordt die dalende trend ook doorgezet voor de woonhuizen. Daar is alleszins nog veel werk aan de winkel. Eind 2022 haalden slechts 2 op de 10 woningen een label A of B.
Bron: Livios