11 signalen dat je huis funderingsproblemen heeft

Het belangrijkste onderdeel van elk huis: de fundering! Het ondersteunt ons huis, houdt vocht buiten en isoleert tegen hitte of koude. Hoewel ze doorgaans een leven lang meegaan kan door omstandigheden een fundering toch falen. Hier zijn 11 waarschuwingssignalen van een slechte fundering die je in de gaten moet houden.

1. Scheuren in de buitenmuur

Kleine scheurtjes kan je best altijd even inspecteren en in de gaten houden. Grote scheuren die een zigzagpatroon aannemen kunnen wel degelijk wijzen op funderingsproblemen. Stenen die uitsteken laat je bovendien ook altijd beter even controleren.

2. Scheuren in de binnenmuur

Ook binnen kan je best kleine scheurtjes in de gaten houden, worden ze groter en groeien ze snel is het niet overbodig om toch even controle te laten uitvoeren. De scheuren die vanuit de hoek van raam- en deurkozijnen diagonaal lopen kunnen een signaal zijn, ga het dus niet uit de weg.

3. Buigende muren

Buigmuren zijn een andere indicatie van funderingsproblemen. Je kan dit laten oplossen of wegwerken, maar pak ook de oorzaak van het buigen aan. Wijst het op een funderingsprobleem, pak dit dan aan. Zo voorkom je dat het opnieuw gebeurt.

4. Oneffen of doorgezakten vloeren

Oneffen vloeren wijzen vaak op een verzakking of verschuiving van de fundering. Ben je niet zeker dat je vloeren ongelijk zijn of doorhangen, rol dan een knikker over de vloer en kijk of deze een recht pad volgt of naar het midden van de kamer buigt. Ok, niet de meest wetenschappelijke methode, maar het geeft het je wel een ruwe schatting van het probleem. Hoewel dit soms kan wijzen op een slecht constructief ontwerp is de oorzaak vaak terug te brengen op de fundering.

5. Vocht in de kelder

Scheuren in de fundering herken je vaak door vocht in de kelder of kruipruimte. Het vocht zal een vieze, muffe geur achterlaten die je wellicht snel waarneemt. Als je dit soort geur of zichtbaar water in uw kelder of kruipruimte opmerkt, is het absoluut noodzakelijk om de oorzaak van het probleem te bepalen en vervolgens stappen te ondernemen. Je wil uiteraard het vocht tot een minimum herleiden.

6. Scheve deuren

Heeft de deurkozijnopening niet langer op elke hoek een hoek van 90 graden? ‘Niet-vierkante deuren’ zijn een veelvoorkomend teken van funderingsproblemen. Hoe je dit ziet? Stap een paar meter van de deur naar achteren, je zou een consistente opening tussen de deur en het kozijn moeten zien, helemaal van links naar rechts. Als de ene kant een grotere opening heeft dan de andere, dan is de deur “niet haaks” en heb je mogelijk grotere funderingsproblemen.

7. Moeilijk te sluiten deuren of ramen

Als je merkt dat je ramen en deuren moeilijker te sluiten zijn, kan dit een teken zijn van funderingsproblemen. Als een onstabiele fundering verschuift, kan de vorm van de kaders kromtrekken. Hierdoor kunnen deuren en ramen niet goed sluiten.

8. Openingen tussen ramen, deuren of muren

Je wil natuurlijk niet dat warme of koude lucht je huis binnentrekt. Maar kieren tussen muren, ramen en deuren kunnen ook een aanwijzing zijn voor funderingsproblemen. Ook gaten in andere binnenruimtes van uw huis hou je best in het oog. Als er openingen zijn boven uw keukenkasten of tussen de muur en het aanrecht, kunnen deze wijzen op een funderingsprobleem.

9. Scheurende gipsplaten

Als je merkt dat de kop van een spijker door je gipsplaat en verf naar buiten gluurt, moet je deze in de gaten houden. Een of twee nagelknallers hier of daar kunnen een gemakkelijke oplossing zijn. Als ze echter vaak voorkomen, kan dit een teken zijn van grotere funderingsproblemen.

10. Gebarsten of scheve schoorsteen

Als je merkt dat je schoorsteen er scheef uitziet, schakel dan onmiddellijk een professional in om hem te laten repareren en verstevigen. Een kantelbare schoorsteen vormt een gevaar omdat deze volledig kan instorten. Opnieuw, pak de fundamentele problemen aan die aan de basis van het probleem liggen. Pak je die niet aan kan het zijn dat je schoorsteenversterking mogelijk niet houdt.

11. Gebarsten vloertegel

Niet elke gebarsten vloertegel is een signaal natuurlijk! Liet je net iets zwaar vallen waardoor er een barst in je tegel is ontstaan, heeft dit natuurlijk niets te maken met je fundering. Merk je een grotere barst doorheen verschillende tegels op, dan is het mogelijks wel een signaal!

 

Bron: Zimmo en Redfin