Als je al een tijdje in je woning verblijft, kan het na verloop van tijd gebeuren dat je het een en het ander moet vervangen. Dit keer zijn de ramen aan de beurt. Mag je zomaar je raam eruit halen en een nieuwe in de plaats steken omdat het niet voldoet aan akoestische, thermische of esthetische eigenschappen?

Algemeen gesteld mag je glas en schrijnwerk zomaar vervangen. Die vallen onder de verbouwingen waarbij je geen bouwvergunning nodig hebt. Wil je ergens in huis een nieuwe raamopening installeren, dan ben je wel verplicht om dit te melden. Maar waar moet je nu precies op letten tijdens zo’n verbouwing?

Let op: heel wat steden en gemeenten kunnen hier wel strengere eisen stellen. Ga dus altijd zeker langs bij je gemeente om na te vragen wat hun stedenbouwkundige eisen nu precies zijn.

Het juiste materiaal

Teken je nieuwe ramen uit, moet je wellicht beslissen van welk materiaal de raamkozijnen zullen zijn.

  • Plastiek
    Deze meest goedkope variant wordt vooral gebruikt als kortetermijnoplossing en omwille van het feit dat het gemakkelijk te onderhouden is. Desalniettemin kan een raamkozijn uit plastiek niet altijd gemakkelijk hersteld worden, waardoor een volledige vervanging genoodzaakt is. In het allerslechtste geval vermindert het ook nog de totale waarde van je huis.
  • Metaal
    Ook metalen raamkozijnen vragen minder onderhoud, waardoor ze meer in trek zijn. Vooral de laatste jaren winnen metalen raamkozijnen aan populariteit, hoewel ze thermisch veel minder efficiënt zijn dan houten ramen.
  • Houten
    Ook houten raamkozijnen zijn populair, omwille van het onderhoud. In tegenstelling tot volledige plaatsing, volstaat het vaker om een houten raamkozijn te herstellen. Dat betekent dat je wat kan sparen op lange termijn. Het nadeel met houten raamkozijnen is de gevoeligheid voor het weer en condensatie binnen. Deze tasten langs beide kanten het hout aan.

Glas

Ook over het glas moet je nadenken. Allereerst, als je nog enkel glas hebt, dan overweeg je best om over te stappen op dubbelglas. Sinds 1 januari 2020 krijg je namelijk strafpunten wanneer er bij een woningonderzoek nog enkel glas wordt aangetroffen. Vanaf 15 strafpunten kan de overheid de woning ongeschikt verklaren. Ook wat betreft energiezuinigheid is het best om te kiezen voor dubbelglas. De laatste jaren werd er een dikkere gaslaag tussen de twee ramen verwerkt, waardoor er een betere isolatie gewaarborgd is. Bij een passief huis wordt er ook al vaker voor driedubbele beglazing gekozen, waardoor stevigere raamkozijnen nodig zijn.

Stijl

Het is niet enkel een raamkozijn en het glas kiezen, je houdt ook best rekening met de stijl van het raam. Neen, daarmee bedoelen we niet veertiende eeuws Italiaans, maar wel de manier hoe het opent. Is het een schuifraam die verticaal of horizontaal opent? Dan moet je het op een andere manier aanpakken dan wanneer je raam naar binnen of buiten toe opent. En wanneer hou je het best rekening met de kierstand? Allemaal vragen om mee te nemen naar de specialist.

Ramen5

Als je ramen vervangt denk je best ook na over de mogelijkheden voor latere na-isolatie van de gevel.  Als de raamprofielen niet voorzien zijn op het opvangen van een bijkomende laag buitenisolatie en gevelafwerking, dan kom je mogelijks nadien in de problemen.

Uitvoering

Uiteraard kan je met de nodige vaardigheden zelf je ramen installeren. Maar heb je zelf niet de kennis of kunde, dan kan je dit best overlaten aan een specialist. Een vervanging kan immers prijzig zijn, dus wil je dat het meteen perfect uitgevoerd wordt. Zorg er dus voor dat – wanneer je een afspraak maakt met een specialist – hij of zij jouw eisen en het design van je ideetjes perfect op papier kan zetten ter uitwerking.

Ook in dit geval geldt: ga langs bij meerdere specialisten om prijzen en advies te vergelijken. Zo kan je na afloop de expert uitkiezen waar je je het best bij voelt. Veel succes!

Bron: Rightmove en Ruimtelijke Ordening Vlaanderen

bron Zimmo