Is modulair bouwen de toekomst? Dit zijn de voordelen en zoveel kost het
Een nieuwbouwproject realiseren vraagt al snel anderhalf à twee jaar tijd. Vertragingen door slecht weer of andere onvoorziene omstandigheden kunnen de bouwtijd nog verlengen. Prefab modulair bouwen biedt daarvoor een oplossing. Zulke kant-en-klare units deden aanvankelijk enkel dienst als tijdelijk onderdak of poolhouse, maar tegenwoordig zijn ze evengoed inzetbaar als kwalitatieve, definitieve woningen. Over hoeveel woningen er volgens die methode jaarlijks worden gebouwd, zijn er geen exacte cijfers, maar dat prefab modulair bouwen al geruime tijd aan populariteit wint, staat vast.
Wat is het?
Maar wat is dat nu juist, prefab modulair bouwen? Het bouwproces bestaat uit geprefabriceerde modules die het bouwbedrijf in de fabriek produceert en kant-en-klaar levert op een plaats naar keuze, zoals je bouwgrond. Eenvoudig gezegd, is het een woning die samengesteld is uit verschillende modules, volledig afgewerkt in de fabriek (dak, vloeren, wanden, beglazing, leidingen…) en nadien ter plaatse aan elkaar gekoppeld. Het is ook mogelijk om de modules in de fabriek al te laten uitrusten met meubilair op maat (keuken, opbergkasten), sanitaire toestellen en verwarming. Eigenlijk stel je je woning samen aan de hand van blokken. Een variant op die kant-en-klare bouwelementen is bouwen met afgedankte zeecontainers.

De voor- en nadelen
Modulair bouwen biedt een antwoord op de stijgende vraag naar (kleinere) woningen. Het grote voordeel? De productietijd. Afhankelijk van de oppervlakte en afwerkingsgraad, neemt de productie enkele weken tot maximaal enkele maanden in beslag. In de tussentijd kan je op de werf alle nutsvoorzieningen voorbereiden. De uiteindelijke plaatsing duurt in principe niet langer dan enkele dagen. In vergelijking met een traditionele woning bouwen, is dat dus een pak sneller.
Moet je in ruil aan comfort inboeten? Neen, zo blijkt. Modulair wonen is energiezuinig en ecologisch. Werfafval is er nauwelijks. Op het vlak van zonnepanelen, warmtepompen en andere energiezuinige middelen is er geen verschil met een traditionele woning. En de inrichting? Die bepaal je helemaal zelf. Ook op het vlak van kwaliteit moeten geprefabriceerde woningen niet onderdoen voor traditioneel gebouwde huizen. De constructie is duurzaam en sterk.
Extra voordeel: modulaire woningen breid je relatief eenvoudig uit. Jonge gezinnen zonder kinderen kunnen bijvoorbeeld extra units bijplaatsen bij gezinsuitbreiding. Je kan perfect één of meer modules aan je bestaande woning toevoegen, zowel in de breedte als in de hoogte. Omgekeerd geldt hetzelfde.
Hoewel modulair bouwen op het vlak van architectuur veel mogelijkheden biedt, zijn de keuzemogelijkheden qua indeling, grootte en materialen vaak beperkter. Omwille van het transport liggen de afmetingen per module doorgaans rond de twaalf bij drie meter. Vergeet ook niet dat dezelfde bouwvoorschriften gelden als voor een traditionele woning en weet dat het tijd en geld kost als je na de productie nog wijzigingen wil doorvoeren. Een goede voorbereiding en weten wat je wil en waar je het wil, is bij deze bouwmethode nog belangrijker.
Mag het als hoofdwoonst?
Als bijgebouw is modulair bouwen al langer ingeburgerd. Maar mag je een modulaire woning of een container ook als hoofdwoonst gebruiken? In principe wel. Volgens advocaat Mark Huygen, die zich voor Livios eerder over de kwestie boog, zegt de letter van de wet alleszins niet dat je verplicht moet bouwen met hout of baksteen. Het is uiteindelijk de gemeente of stad in kwestie die het licht op groen moet zetten. De administratie bekijkt elke aanvraag apart en oordeelt op basis van verschillende omgevingsfactoren.
Prijs
Hoeveel kost zo’n modulaire woning? Dat hangt af van verschillende factoren. Voor een modulaire woning reken je het best op een gemiddelde prijs van 1.500 euro/m². Al geldt ook hier het bekende principe: je maakt een woning zo duur als je zelf wil. De afwerkingsgraad en gekozen materialen spelen daarbij een rol. En vergeet niet dat de kosten voor de bouwgrond daar nog bijkomen.

Ref: redactie Livios