Een polyurethaan gietvloer oogt waanzinnig strak en past daardoor perfect in moderne woningen. Maar wat is dat precies? En wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van deze vloersoort? Wij leggen het haarfijn uit.

Een polyurethaan vloer of PU-gietvloer is een naadloze vloer die bestaat uit zogenoemde polyurethaanhars. Dat is een soort vloeibare, elastische kunststof. Een vakman brengt eerst een grondlaag aan voor een goede hechting. Daarna volgen vier of meer lagen PU. Die moeten tussendoor voldoende kunnen drogen. PU-gietvloeren werden vroeger voornamelijk gebruikt voor industriële toepassingen. Vandaag vind je de vloersoort steeds vaker in particuliere woningen.

Voordelen
◾Een polyurethaan gietvloer is ontzettend duurzaam.
◾Het aantal kleuren is nagenoeg onbeperkt. Je kunt een PU gietvloer in alle beschikbare RAL-kleuren Op vlak van afwerking heb je daarnaast nog de keuze tussen mat of glanzend.
◾De plaatsing van een PU gietvloer neemt enkele dagen in beslag maar in minder dan een week tijd is de vloer volledig uitgehard en kun je er meubels op plaatsen.
◾Een polyurethaan gietvloer oogt mooi omdat er geen naden zijn. Bovendien is de vloer ook aangenaam om op te lopen. De elastische kunststofharsen geven een zacht en comfortabel gevoel.
◾Wil je vloerverwarming leggen? Dan is een polyurethaan gietvloer – in tegenstelling tot bijvoorbeeld een parket – de perfecte keuze.
◾Deze vloersoort is niet enkel erg onderhoudsvriendelijk maar ook uitermate geschikt voor mensen met een huisstofallergie.
◾Goed nieuws voor verbouwers. Een PU gietvloer is amper 2 tot 4 mm dik en kan dus eenvoudig bovenop een bestaande vloer gegoten worden zonder veel breek- en kapwerk.

Nadelen
◾Ondanks de verschillende lagen en coatings is een polyurethaanvloer toch nog gevoelig voor krassen. Zand is bijvoorbeeld ontzettend nefast! Als je echt veel last hebt van krassen, kun je – na enkele jaren – overwegen om een nieuwe toplaag te laten leggen.
◾Het prijskaartje ligt beduidend hoger dan een gemiddelde tegelvloer. Reken toch al snel op 80 tot 100 euro per vierkante meter.
◾Het gieten van een PU vloer vereist vakmanschap. Kies voor een bekwame aannemer en vraag zeker referenties op.
◾Het verwijderen van een gietvloer is geen sinecure. Wil je later een andere vloer, dan is de kans groot dat je de chape zal beschadigen.
◾Ondanks dat heel wat fabrikanten zeggen dat PU gietvloeren kleurvast zijn, kan er door UV-straling en direct zonlicht toch verkleuring optreden.


Een PU gietvloer is ontzettend mooi én gebruiksvriendelijk. Als je een goede vakman kiest, ga je zeker geen spijt hebben van je keuze.

Auteur: EM