slimme trucs voor een grotere keuken

Maakt niet uit hoe groot je keuken is, met een paar leuke tips and tricks doe je ze meteen ruimer lijken en voelen. Witte kasten en muren zijn een goed begin, maar er zijn nog veel andere manieren. Wij geven je alvast onze 12 favoriete trucs mee om opslagruimte, stijl en functionaliteit te combineren tot een ruime keuken.

1. Overweeg ondiepe kasten

Beetje out of the box denken: niet al je lage kasten moeten per se diep zijn. Ondiepe lage kasten zorgen voor meer vloerruimte. Ok, je verliest er wel wat opslagruimte mee. Maar wees eerlijk: tasten jullie graag diep achteraan in een keukenkast?

2. Weg met klinken en handvaten

Hoe minder rommel er op je aanrecht ligt, hoe ruimer ze lijkt. En dat kan je ook doortrekken naar je klinken en handvaten. Gebruik kastdeuren en lades met geïntegreerde handvaten om de strakke lijnen in je keuken te accentueren. Dit helpt subtiel ook bij het ruimer aanvoelen van de keuken. En je kan er niet tegenaan lopen of in blijven hangen met je favoriete hemd. Win-win!

3. Echt een dubbele spoelbak nodig?

Een dubbele spoelbak is handig, maar neemt veel ruimte in. Kiezen voor slechts één spoelbak of anderhalve spoelbak (met een kleiner tweede exemplaar) maakt plaats voor meer opslag en aanrechtoppervlakte. Zeker wanneer je standaardexemplaren koopt, met maar weinig mogelijkheden in grootte.

4. Kies een compacte vaatwasser

De compacte vaatwasser is in opmars voor een reden. De ruimte die vrijkomt door een smaller exemplaar te kiezen, kan gebruikt worden voor een grotere kast elders. Een compacte vaatwasser is ook sneller vol. Je kan dus ook vaker een volle afwasmachine aanzetten, in plaats van enkele dagen te wachten tot hij vol is. Dit zorgt voor minder rommel en rondslingerende afwas, ideaal voor singles of kleinere huishoudens!

5. Frigo op dieet

Nu we toch bezig zijn: een smallere koelkast kan ook enorm veel plaats besparen in je keuken. We gaan vaak voor het grootste exemplaar, maar hoe vaak eindigt die niet gevuld met overbodig voedsel of slechts half gevuld?  Zeker als je niet al te vaak kookt of regelmatig verse producten koopt, is dit een goede optie.

 

6. Gebruik inbouwtoestellen

Nog niet klaar voor compacte toestellen? Ga dan voor inbouwtoestellen, die zorgen nog altijd voor een veel lichtere look doordat ze naadloos integreren in je keuken. Het resultaat is een meer gestroomlijnde keuken, en dat creëert een ruimere, luchtere aanblik. Niet goedkoop, maar wel gesofisticeerd!

7. Spiegeltje aan de wand

Wanneer je hard aan het werk bent in de keuken, dan lijkt hij meestal op zijn kleinst. Een spiegel gebruiken tegen de wand achter het aanrecht, opent je gezichtsveld, waardoor de keuken veel groter lijkt te zijn, zeker wanneer je er van dichtbij op staat te kijken. Voor een slim, sfeervoller effect kies je voor getint glas. Dat maakt de reflectie subtieler.

8. Gebruik rekken…

Een paar open rekken in plaats van kasten bovenaan de muur in je keuken zijn perfect voor dagelijks servies, potten en kookboeken, en doen de keuken veel ruimer aanvoelen. Het geeft een raam ook meer ruimte om te ademen, zodat de kamer er minder vol uitziet. In een kleine keuken is het misschien niet al te praktisch om alle bovenste kasten weg te halen, maar je kan het natuurlijk altijd naar eigen believen aanpassen. Zelfs gewoon de kastdeuren van een paar kastjes verwijderen kan al helpen!

9. … of glazen deuren

Hetzelfde principe als het voorgaande, maar dan gecreëerd door glazen kastdeuren. Eventueel met semi-transparant glas als je niet wil dat alles in de kast zomaar zichtbaar is.

10. Kastverlichting

Het belang van goede verlichting kan onmogelijk onderschat worden. Zeker in keukens is de verlichting vaak ondermaats, van juist één plafondlamp in het midden van de ruimte. Verlichting onder, boven en zelfs in de kasten doen de keuken veel ruimer aanvoelen, aangezien de donkere schaduw rond de kasten anders visueel de ruimte doen krimpen. Gebruik bijvoorbeeld LED-strips voor een snelle oplossing en meer licht in je keuken.

11. Gebruik een korte tegelspiegel

Zorgvuldig je opslagruimte ingepland, met een mooie open muur als resultaat? Om hem nog hoger te doen lijken, maak dan gebruik van een korte, minimalistische tegelspiegel achter je aanrecht in een kleur die perfect overgaat in je muur. Het ontbreken van een duidelijke scheidingslijn doet de muur hoger lijken dan hij is. Of je kan natuurlijk de hele muur betegelen als je het budget hebt, of een modern materiaal zoals roestvrij staal gebruiken. Dat roestvrij staal weerspiegelt ook een beetje. Twee vliegen in één klap!

12. Ontbloot je dampkap

Echt kasten gaan verwijderen is misschien niet je ding, maar waarom zou je die stukken kast rond je dampkap niet verwijderen? Ze hebben toch niet meer nut dan de schouw te verbergen. Kies een dampkap met schouw die mag gezien worden, en laat hem een kleine visuele breuk van de bovenste kasten creëren. Zelfs dit klein beetje diepte doet een keuken er minder claustrofobisch uitzien.

Auteur: PJG

Bron Zimmo