Daarom staat het ene huis tegen de straatkant en het andere niet
Heb je je al eens afgevraagd waarom de huizen in één straat niet altijd op dezelfde lijn liggen? Dunne lijnen, dikke lijnen. Een kromme lijn is ook een lijn. Maar als het op bouwlijnen aankomt, lijkt het of je er geen lijn in kan trekken. Hoe vaak zie je in een straat niet dat de ene woning tegen de straatrand gebouwd is en even verderop staat een huis op vijf meter van de stoep? Misschien staat de woning van jouw buurman ook wel op een andere lijn als de jouwe. Begrijpen wie begrijpen kan! Al eens van een bouwlijn gehoord?
Een bouwlijn is niet gelijk aan een rooilijn
De bouwlijn, de term zegt het zelf, is de lijn vanaf waar je moet beginnen bouwen (waar je voorgevel komt te staan). Niet te verwarren met de rooilijn. Die geeft de grens aan tussen jouw perceel en het openbaar domein (dat kan bijvoorbeeld de straat zijn). Het is dus zaak om niet over de rooie te gaan. Komt de voorgevel van jouw huis tegen de stoep, dan zitten de rooi- en bouwlijn bij jou op één lijn, letterlijk dan.
Hoe weet ik wat de bouwlijn van mijn perceel is?
Op dezelfde lijn zitten als je buren is niet noodzakelijk het geval. Bij de dienst Ruimtelijke Ordening van je gemeente kan je terecht om tekst en uitleg te krijgen over de bouwlijn van jouw perceel, en mogelijk ook paaltjes. Euh, paaltjes? Klopt, in veel gemeentes moet je bouwlijn uitgezet worden door een landmeter van de gemeente, met paaltjes (dat is wel zo handig om achteraf nog te weten waar die lijn nu precies liep). Op die manier ben je zeker dat je woning straks op de juiste plaats staat.
Hoe komt het dat er verschillende bouwlijnen zijn?
Bouwlijnen zijn gebaseerd op de bestemmingsplannen die in je gemeente van toepassing zijn (dat zijn onder andere verkavelingsvoorschriften, rooilijnplannen …). Waarom ligt mijn lijn dan op een andere plaats dan die van de buren? Misschien staat het huis van jouw sympathieke buurman er al ettelijke jaren. Dan zou het wel eens kunnen dat een ouder bestemmingsplan van toepassing was op zijn stuk grond. En net dat verklaart waarom er in één straat zoveel verschillende bouwlijnen kunnen zijn. Een wijziging in een bestemmingsplan kan een wijziging van de bouwlijn betekenen. Moet mijn huis dan worden afgebroken als die bouwlijn straks wijzigt? Niet noodzakelijk. Maar het kan wel ‘uitdagingen’ vormen als je later een nieuwe woning wilt neerpoten of bijvoorbeeld een gedeelte van je constructie wilt afbreken en herbouwen (bijvoorbeeld die garage met golfplaten dak die op instorten staat).
Een bezoekje aan je gemeente kan je alvast onaangename verrassingen besparen. En daarmee trekken we er een streep onder.
Auteur: KP
Bron: Vlaamse Overheid – Zimmo