Toen de familie De Vries dit vrachtschip zag, was toch niet iedereen overtuigd. De ouders, Joyce en Evert-Jan, waren meteen enthousiast en zagen het gezin al wonen op het water. De kinderen daarentegen waren ietwat terughouden. Er moest hen uiteindelijk één ding beloofd worden. Het schip moet écht een huis worden en die transformatie is meer dan geslaagd. Kijk binnen!

De opdracht voor ANA Architecten was dus duidelijk. Tover dit oude vrachtschip uit 1950 om tot een echt huis. En niet onbelangrijker, een echte thuis voor de kinderen. De oude lay-out, met typische slaapkooien, ronde patrijspoorten of kajuitramen en kruip- en sluipdoorgangetjes, moest er dus aan geloven op de Johanna. Het Amsterdamse vrachtschip werd dus stevig verbouwd.

Maar hoe begin je eraan en welke elementen mogen blijven? Wel, in het geval van de Johanna zie je in ieder geval nog elementen die destijds gebruikt werden voor economische activiteiten. Door vernuft te werk te gaan, integreerden de architecten deze elementen met de typische Nederlandse woonbouw, zoals we deze zouden kennen in pakweg een reconversie van een industrieel pand. Daar herken je vaak nog oude elementen van bijvoorbeeld de oude koekjesfabriek die er ooit stond. In dit geval kan je onder andere nog steeds aan het roer staan van de Johanna. Schip Ahoy!

Concreet mochten bij de verbouwingen alle wooneenheden die je op een boot kon terugvinden ‘overboord’. En het resultaat mag er zijn! De leefruimtes werden helemaal opengebroken en zijn visueel met elkaar verbonden door een enorm multifunctioneel meubel in een modern en verrassend licht interieur.

Geen privacy dus? Toch wel! Dankzij enkele verschuifbare panelen ben je verzekerd van een momentje voor jezelf. Daarnaast had het bureau ANA Architecten toch nog oog voor het verleden. Enkele oude elementen uit de scheepvaart -zoals de patrijspoorten- bleven en kregen de aandacht die ze verdienen.

Oog voor de scheepvaart… En de natuur! Bij het verbouwen van het woonschip werd heel wat materiaal herbruikt. Zo werd de oude laadvloer oder andere verwerkt in een trap naar het dakterras. Daarnaast is de woonboot ook een schoolvoorbeeld in zijn soort op basis van duurzaamheid. Zo is de woning dermate geïsoleerd, zodat het water op een lage temperatuur door een warmtepomp verwarmd kan worden. Het energieverbruik wordt vervolgens op de smartphone gemonitord, zodat ook het gedrag groener wordt en binnenkort komen er zelfs zonnepanelen aan! Daardoor zal de familie een groot deel van het jaar zelfvoorzienend zijn.

Door de herbestemming van het oude vrachtschip naar een familiewoning met een verrassend interieur en aandacht voor groene oplossingen heeft het varende droomhuis de aandacht getrokken van de jury van Woonboot van het Jaar. Alle juryleden waren diep onder de indruk, waardoor de Johanna unaniem werd verkozen tot Woonboot van het Jaar 2017. En terecht!

Bron: ANA Architecten & zimmo
Foto’s: Luuk Kramer