Bouwers en verbouwers kiezen massaal voor grote raampartijen. Zo haal je immers zon en licht in huis. In combinatie met luchtdichte isolatie kan het echter ook té warm worden in een hedendaagse woning. Een probleem dat je kan voorkomen met dynamische buitenzonwering.

Of je nu klassiek of modern bouwt, of een woning renoveert, er zijn tegenwoordig twee constanten. De raampartijen worden groter en onze huizen worden steeds beter geïsoleerd. Terwijl we aan de straatkant vaak nog kiezen voor kleinere ramen, wordt de tuinkant vaak voorzien van grote (schuif)ramen. Zo herstellen architecten het contact met buiten en creëren ze een ruimtelijk en vrij gevoel. Tegelijk isoleren we onze huizen steeds beter, omdat het moet volgens de bouwvoorschriften en omdat het flink scheelt in de energierekening.

Kosten voor koelen

Er is echter een maar. De Europese Zonweringfederatie signaleert een fenomeen dat zich niet enkel in ons land voordoet, maar in heel Europa voorkomt: oververhitting van nieuwbouwwoningen. Net door de grote glaspartijen en de goede isolatie worden woningen dermate opgewarmd dat het binnen soms niet meer aangenaam toeven is. Zo dreigen we de winst die we maken door minder uit te geven aan stookkosten in goed geïsoleerde woningen met de andere hand weer uit te geven aan airco. Dat is geen goede zaak voor je portefeuille en evenmin voor het klimaat.

Dynamische buitenzonnewering

Er is een oplossing voor dit probleem: dynamische zonnewering. Met al dan niet geautomatiseerde screens en rolluiken kan je de zonnestraling temperen of tegenhouden voor ze door het raam binnenkomt en het interieur verwarmt. De zonwering is dynamisch, dat betekent dat ze niet permanent is, zoals bijvoorbeeld een overhang van een dak dat wel is. Het voordeel van dynamische zonnewering is dat ze kan worden ingezet wanneer ze nodig is. Op andere momenten geniet je van het volledig onbelemmerd zicht uit de ramen.

Foto’s: Wilms

Domotica

De tijd van aan een staafje draaien of trekken aan een rolluikkoord is voorbij. Zo goed als alle vormen van zonwering worden tegenwoordig in gemotoriseerde versie geïnstalleerd. De elektrische sturing verhoogt niet alleen het bedieningscomfort, ze helpt ook het binnenklimaat van je woning bewaken. Ook wanneer je niet thuis bent, sturen ze op basis van de door jou ingestelde voorkeuren automatisch de zonwering aan.

De zonwering elektrisch bedienen kan op allerlei manieren: met één schakelaar per screen of rolluik, een schakelaar voor een geheel van screens of luiken, of een aansluiting op je domoticasysteem. Werken met een afstandsbediening via internet is het handigst. Van eender waar ter wereld stuur je je screens aan met een app op je tablet of smartphone.