Als het over thermostaten gaat, wordt tegenwoordig al snel de term ‘slim’ in de mond genomen. Logisch. Zo’n slimme thermostaat biedt ontzettend veel voordelen. Maar welk toestel moet je dan precies kiezen? Waar zitten de verschillen op vlak van prijs en kwaliteit?
Verschillende functionaliteiten
De ene slimme thermostaat is natuurlijk de andere niet. Net zoals bij alle andere elektrische apparaten zijn er zowel basismodellen als ietwat geavanceerdere toestellen. Dat bepaalt uiteindelijk ook de prijs. Betere toestellen laten je de verwarming bijvoorbeeld niet enkel vanop afstand bedienen, ze laten ook toe om je verbruik op de voet op te volgen.
Op basis van je noden
Vergelijk de verschillende functionaliteiten en maak je keuze op basis van je eigen noden. Moet het toestel werken in combinatie met vloerverwarming? En is het must om bijvoorbeeld gekoppeld te kunnen worden aan een smart home platform zoals Apple HomeKit of Google Assistant? Hoe meer mogelijkheden, hoe hoger het prijskaartje.

Foto: Remeha
Nog slimmer? Zelflerend!
Je hebt slimme thermostaten en héél erg slimme thermostaten. De meest intelligente apparaten zijn ook zelflerend. Dat betekent dat het toestel volledig autonoom je huis en het gedrag van de bewoners leert kennen. Hij houdt bijvoorbeeld rekening met je leefritme, de buitentemperatuur en heel wat andere parameters.
Design of gebruiksgemak?
Een toptoestel combineert vaak heel veel voordelen: gebruiksvriendelijk, een fraai ontwerp, een makkelijke bediening … Als je niet té veel wilt betalen moet je vaak schipperen tussen design en gebruiksgemak. Houd in het achterhoofd dat een intuïtief toestel extra meerwaarde biedt in vergelijking met een ultradun toestel dat zo moeilijk te bedienen is dat je er na verloop van tijd niets meer mee doet.

Foto: Remeha
Compatibiliteit met je cv-ketel
Vooraleer je daadwerkelijk overgaat tot de aankoop, moet je zeker zijn dat de slimme thermostaat werkt in combinatie met jouw verwarmingsketel. Dat check je in de meeste gevallen heel eenvoudig via de website van de fabrikant. Let wel, meestal heb je een merk en model of soms zelfs een serienummer nodig! Die info vind je allemaal op het toestel zelf terug.
Opbouw of draadloos?
Nog een functie die de prijs bepaalt: de manier van installeren. De meeste slimme thermostaten plaats je – of laat je installeren – op de plek van je huidige thermostaat. Maar er bestaan tegenwoordig ook draadloze exemplaren. De Remeha iSense RF is een goed voorbeeld. Die is iets duurder maar levert wel heel wat gebruiksgemak.
Wat kost dat dan?
De prijzen variëren sterk. Je hebt een basisexemplaar voor pakweg 120 euro, maar er zijn ook geavanceerde toestellen die een twee- of zelfs drievoud kosten. Dat is dan enkel de prijs van het apparaat zelf. Ons advies: weeg goed af wat je precies nodig hebt en welke prijs je daarvoor wilt betalen. Wil je het niet zelf installeren? Dan moet je daar het uurloon van een vakman nog bovenop tellen.