Schimmel in je woning, afschuwelijk, maar ook ongezond. Je zou niet de eerste zijn die er allergisch op reageert. Onze boodschap? Wees er snel bij en elimineer zelfs de kleinste sporen van schimmel. Deze zes adviezen helpen je om de schimmel in je woning voorgoed vaarwel te zeggen.

1. Lokaliseer schimmelgevoelige plaatsen

24 uur, langer heeft schimmel niet nodig om zichtbaar te beginnen woekeren. Je gaat schimmel dan ook best hardhandig te lijf, nog voordat die zich laat zien. Hoe? Door alle schimmelgevoelige plaatsen in je huis regelmatig aan een inspectieronde te onderwerpen. Ruimtes die vochtig blijven, zoals je badkamer, zijn een potentieel schimmelbastion. Ook een lek in het dak, waterschade of onvoldoende ventilatie zijn triggers.

2. Hou het droog

Schimmel is een grote liefhebber van vocht. De belangrijkste stap om schimmel te voorkomen is daarom ook het vocht elimineren. Hou deze plaatsen altijd goed droog:

  • Je kelder en zolder
  • Onder en achter je koelkast
  • Rond je airconditioning
  • Rond je vensterbanken
  • Rond je badkuip en gootstenen
  • Onder je tapijten

3. Schrobben geblazen!

Kleine aangetaste oppervlakten? Die behandel je makkelijk zelf. Trek eerst handschoenen aan en zet eventueel een gezichtsmasker op. Maak droge schimmel eerst nat met water of ontsmettingsmiddel. Niet-poreuze materialen maak je simpelweg proper met bleekmiddel, soda of peroxide. Poreuze materialen – zoals plafondtegels en gipsplaten – worden letterlijk opgegeten door de schimmel. Ook je tapijten zijn eraan voor de moeite wanneer ze aangetast worden door schimmel. Een grondige reiniging is simpelweg onmogelijk.

4. Vermijd behangpapier op koude muren

Achter behangpapier kan schimmel ongemerkt woekeren. Vooral muren die grenzen aan het exterieur zijn geen goede plaats om behangpapier op te hangen. Want de temperatuurschommelingen tussen buiten en binnen geven schimmel het ideale klimaat om zich te vermenigvuldigen.

5. Preventie is alles

Heb je het vochtigheidsniveau in je woning onder controle? Goed zo, want dan heeft schimmel geen kans. Let er daarom zeker op dat je je badkamer – de vochtigste kamer bij uitstek – goed laat ventileren. Een kantelraam is ideaal om een gecontroleerde stroom lucht binnen te laten.

6. Wanneer bel je een pro?

Ruikt het constant muf in je woning? Of heb je chronische allergieproblemen? Schakel dan een professional in. Een gespecialiseerde anti-schimmelfirma – ja, dat bestaat – neemt stalen en laat die door een lab onderzoeken. Zwarte schimmel geeft een alarmbel: je woning moet dan meteen worden behandeld. Want langdurige blootstelling aan zwarte schimmel veroorzaakt een blijvend effect op je gezondheid.

(sdc) – Bron: Houzz.com / Infotalia.com

bron: zimmo