Een tapijt is heerlijk om op te lopen, houdt de voeten warm en staat sierlijk in je interieur… Tot je morst en er een vlek op je tapijt zit. Oei, wat nu!? Geen probleem, voor elke vlek is er een oplossing en zeker tijdens de feestdagen waar er heel wat mensen langskomen zijn er deze tips om je tapijt nadien weer vlekvrij te krijgen!

#1 Wijn 🍷

Dep (niet wrijven!) de azijn weg die niet is ingetrokken en besprenkel de vlek met bakpoeder. Schrob met een natte tandenborstel het bakpoeder over de vlek en spel nadien veelvuldig uit met water. Herhaal indien nodig.

#2 Chocolade 🍫

We zijn er allemaal wel fan van, niet? Maar als het op ons tapijt komt, hebben we het uiteraard liever niet en het is daarnaast ook zonde mocht je gemorst hebben. Je hoeft in ieder geval niet in paniek te zijn wanneer je chocolade morst. Krab met een mesje de harde stukken uit je tapijt en reinig nadien met een mengsel van wasmiddel en warm water. Laat even staan en schrob de vlek eruit met een tandenborstel. Spoel de vlek tenslotte uit met water voor het beste resultaat.

#3 Kaars 🕯️

Een kaars zorgt voor gezelligheid, maar morsen met kaarsvet op je tapijt is alvast geen pretje. En toch is er een middeltje voor! Zo kan je een vel bakpapier over de vlek leggen en met een strijkijzer het vet er uit strijken. De warmte zorgt ervoor dat het vet vloeibaar wordt en vasthecht aan het papier. Nadien kan je de resterende vlek verwijderen door te schrobben met pure alcohol -dat je even laat weken- en een tandenborstel. Spoel nadien grondig uit en klaar is kaars… euh, Kees!

#4 Grond 👣

Met vuile schoenen binnenwandelen is uiteraard uit den boze, maar toch gebeurt het vaker dan je denkt. En als dat dan nog eens op je tapijt gebeurt, al helemaal niet fijn. Stofzuig gewoon al zo veel mogelijk aarde of grond van je tapijt en breng een mengsel van wasmiddel en water aan op de vlek. Laat even intrekken, schrobben met een tandenborstel, goed uitspoelen en van de vlek blijft niets meer over!

#5 Inkt 🖊️

Het komt niet zo vaak meer voor, maar een hardnekkige inktvlek pak je best meteen aan. Wrijf de vlek in met pur alcohol en laat deze een minuutje of twee intrekken. Dep nadien met een handdoek op de vlek om de inkt te verwijderen en herhaal totdat de vlek helemaal weg is.

#6 Olie 🛢️

Of het nu badolie, motorolie of olijfolie is, het geeft een nare vlek die we liever niet hebben. Toch is een vetvlek zoals olie niet zo moeilijk te bestrijden. Strooi voldoende maïzena over de vlek en laat zo’n tweetal uurtjes intrekken. Nadien kan je afwasmiddel toevoegen om het vet te ontrekken aan het tapijt. Door opnieuw te spoelen met koud water zou dit het beste resultaat moeten opleveren. Let wel, dit is enkel van toepassing voor vlekken die niet ouder zijn dan twee dagen.

#7 Koffie ☕

Tot slot is er nog koffie. Iedereen kent wel die vlekken of kringen op het tafellaken na een familiefeest, maar het kan dus ook gewoon op een tapijt gebeuren. Is de vlek nog vochtig, dan kan je best met een handdoek zoveel mogelijk vocht opnemen door te deppen. Nadien kan je met wasmiddel en water -dat je even laat trekken- de vlek er op eenzelfde manier uitdeppen en voor het beste resultaat, herhaal je de handeling ook met huishoudazijn.

Bron: Buzzfeed & Zimo