Brrrr, Koning Winter is nu echt bijna in het land. Verwarmingsinstallaties draaien overal stilaan op volle toeren. In de meeste gevallen op gas, elektriciteit of mazout, maar ook infraroodverwarming is aan een opmars bezig. Infrarood roept bij vele mensen negatieve connotaties op, maar is volkomen veilig voor residentieel en medisch gebruik. Vandaag bekijken we infraroodverwarming even van dichterbij en zetten we de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje.

Wat is infraroodverwarming?

Als je kwalitatieve infraroodverwarming installeert, haal je eigenlijk een beetje de zon in huis. Beiden werken en verwarmen immers op een quasi identieke manier. Je huid en kleding absorberen zonlicht, waardoor we opwarmen. Dit zonlicht bestaat uit infraroodstralen en ultraviolette (UV-)stralen.

Deze UV-stralen zijn niet zo goed voor ons: ze doen ons verbranden en zijn een belangrijke oorzaak van bijvoorbeeld huidkanker. Het zijn echter enkel de totaal onschadelijke infraroodstralen van de zon die ons opwarmen. Je merkt dit het beste wanneer je je gevoelstemperatuur op een zomerse dag in de volle zon vergelijkt met wanneer je op een terrasje in de schaduw zit.Infraroodverwarming geeft immers geen uv-stralen af, en is daarom volkomen veilig voor onze huid. Wat het wel uitstuurt? Een lekkere warme gecondenseerde straal infraroodlicht, die ons lichaam meteen absorbeert waardoor we snel opwarmen. Net zoals de zon, inderdaad.

Is infraroodverwarming milieuvriendelijk?

Hoewel er bij infraroodverwarming geen verbranding plaatsvindt en er geen brandstof zoals mazout of gas nodig is om infraroodverwarming te laten werken, is infraroodverwarming niet altijd de beste keuze. Voor grote ruimtes is het minder geschikt aangezien ze niet de volledige ruimte verwarmen maar enkel de plekken waar je zit of bezig bent. In dat geval zou je meerdere infraroodpanelen tegelijk aan moeten zetten, maar dat kost veel stroom. Als bijverwarming is het een goede optie wanneer je zelf met hernieuwbare productiemethoden elektriciteit kan produceren, zoals met zonnepanelen.

Soorten infraroodverwarming

Tenzij je wil lassen of glas smelten in je woonkamer, is er echter slechts één type geschikt om te gebruiken als verwarmingselement: de langgolvige infraroodverwarming. Die kunnen warmte tot rond de 100 °C opwekken zonder zichtbare lichtstralen. Je kan hierbij kiezen voor een afzonderlijk “bakje”, zoals je dat wel kent van elektrische verwarmingstoestellen. Er zijn echter evenzeer ingebouwde oplossingen mogelijk. Infraroodverwarming ingebouwd in het plafond is een klassieker. Ook infraroodpanelen die naadloos in het interieur passen, zijn de laatste jaren aan een opmars bezig. Ontdek jij ze in de volgende foto’s?

Ziet er goed uit, niet? Naast deze naadloze integratie in je interieur, zijn er nog wel wat voordelen verbonden aan infraroodverwarming…

Verwarmt snel en onmiddellijk

Een traditionele verwarming of een kachel verwarmen de lucht in een hele kamer. Dat werkt langzaam, zeker wanneer je over hoge plafonds beschikt (de bovenste luchtlaag wordt altijd eerst verwarmd). Door een bundel vaste warmtestoomdeeltjes te verspreiden, verwarmt een infraroodstraler je echter meteen wanneer je vanuit de koude buiten je huis betreedt en plaatsneemt voor het verwarmingstoestel. Infraroodstralen richten zich immers op objecten (of personen). Je hoeft dus niet te wachten tot de chauffage de ruimte heeft opgewarmd om terug in aangenamere temperaturen te vertoeven.

Kostenefficient

Het gevolg laat zich raden: bij infraroodverwarming verspil je minder warmte-energie doordat de hele kamer veel sneller opwarmt. Een infraroodstraler is dus een stuk goedkoper dan andere traditionele verwarming in verbruik. En ook in onderhoud, trouwens: in een infraroodverwarming zitten geen motor, luchtfilter of bevochtiger. Er moet dus niets gesmeerd of vervangen worden: je moet er enkel voor zorgen dat de behuizing en de reflector schoon blijven om het toestel optimaal te laten werken.

Droogt de lucht niet uit

Weet je waarom het vaak wordt afgeraden met de verwarming aan te slapen? Omdat traditionele verwarmingstoestellen de lucht vaak droger maken en het zuurstofgehalte in de lucht verminderen. En daar heeft infraroodverwarming geen last van. Geen droge huid of last van de sinussen meer in de winter, dus!

Of er dan geen nadelen verbonden zijn aan infraroodverwarming? Toch wel. De eerste is alvast de logische tegenpool van een van de grootste voordelen…

Je woning wordt niet volledig verwarmd

Aangezien infraroodverwarming enkel een zone (zeer goed) opwarmt, betekent dit natuurlijk dat het niet overal in huis even warm zal zijn. Als je vaak van de ene kamer naar de andere verhuist of vaak van plaats verandert in een kamer, heb je met slechts één infraroodverwarmingstoestel niet genoeg, tenzij je het overal mee naartoe neemt. Dat is trouwens mogelijk: er zijn zeer veel draagbare toestellen op de markt. De andere oplossing? Meerdere toestellen aankopen en plaatsen. Er zijn bovendien zeer veel designopties op de markt, zodat je perfect toestellen kunt vinden die passen in jouw interieur.

Geen warmte meer wanneer je het uitschakelt

Dat geldt natuurlijk voor een traditionele verwarming ook, maar: die blijft altijd nog wat nagloeien, en wanneer de lucht in een ruimte volledig opgewarmd is, blijft ze dat ook wel eventjes. Wanneer je een infraroodverwarming echter uitschakelt, stopt ze ook onmiddellijk met het uitstralen van warmte. Om te blijven genieten van de heerlijke warmte in huis, moet een infraroodverwarming dus bijna continu draaien.

Veiligheid

De verwarmingselementen van een infraroodverwarming zijn normaal gemaakt van kwartsbuis of andere elementen die zeer heet kunnen worden. Heb je kleine kinderen of huisdieren in huis, dan let je dus beter op, net zoals bij een traditionele kachel. De meest recente modellen hebben hier minder last van, aangezien fabrikanten voortdurend veiligere (en minder hete) toestellen ontwikkelen.