Voor een nietsvermoedende passant lijkt het een huis in een serre. Toch zit er een hele filosofie achter de eerste Belgische autonome en bio-ecologische kaswoning in Rekkem. Belangrijkste uitgangspunt: zo weinig mogelijk impact op het milieu. Die mindset speelt bij elk onderdeel van het bouwproces een belangrijke rol.

Bio-ecologisch architect Koen Vandewalle en zijn vrouw Samia dromen al jaren van deze woning. Zij zullen er vanaf januari samen met hun vijf kinderen gaan wonen. De glazen kas vormt als het ware een buitenhuid rond de houtskeletbouw en zorgt voor een microklimaat rond het huis.

Onafhankelijk van leveranciers voor gas, water en elektriciteit

Dit huis is zelfvoorzienend: volledig onafhankelijk van toeleveranciers of aansluitingen voor gaswater en elektriciteit. Enkel het eerste jaar is er nog een elektriciteitsaansluiting omdat het gezin geen idee heeft wat hun elektriciteitsbehoefte zal zijn. Na dat testjaar sturen ze de opslagcapaciteit van de batterijen bij. Om uiteindelijk volledig af te koppelen van het net.

Volledig uit recycleerbare materialen

Bij de bouw gebruikte Koen Vandewalle zoveel mogelijk natuurlijke en nagroeibare bouwmaterialen. Die zijn onbeperkt voorradig en hun ontginningsproces is minder of niet belastend voor het milieu. Ook koos hij voor bouwmaterialen die zo weinig mogelijk of zelfs geen eindige grondstofvoorraden uitputten. Volledig volgens het cradle-to-cradleprincipe: materialen gebruiken die later nog nuttig inzetbaar zijn voor andere projecten zonder kwaliteitsverlies.

Geen waterleiding of riolering

Het huis heeft geen aansluiting op de waterleiding of het openbaar afvalwaternet. Het regenwater wordt opgevangen en via een lavafilter naar de regenwaterputten gepompt. Afvalwater komt in een septische tank terecht. Van daaruit pompen ze het water naar een percolatieveld, aangelegd met riet en andere planten. Daar doet de natuur haar zuiverende werking. Tenslotte loopt het gezuiverde water weg naar een beek.

Zon is enige energieleverancier

De zon levert alle energie in de kaswoning. Door de bewuste keuze van materialen blijft de temperatuur in de woning constant, dus dat spaart al heel wat energie uit. De zonnepanelen produceren elektriciteit voor de opwarming van sanitair water, verlichting en alle andere installaties.

En de klimaatbeheersing? De nok van de serre kan volledig open en grote schuifdeuren in elke windrichting kunnen verkoeling brengen. Via ondergrondse buizen kan het gezin koele lucht aanvoeren.

Constant lentegevoel

Met een kaswoning bewijs je niet alleen de aarde een dienst. Ook erin wonen is een echte beleving. Negen maanden lentegevoel in huis en dankzij de serre kan je zelf groenten, kruiden en fruit telen. Tijdens de winter heb je altijd een bruikbare buitenruimte.

Innovatieve materialen en systemen

De kaswoning maakt gebruik van innovatieve materialen en systemen:

  • Zonnecellen in de glaspanelen
  • PV-panelen gekoppeld aan een zoutwaterbatterij
  • Zonnecollector voor warm water
  • Balansventilatie
  • Circulair beton
  • Energievriendelijke verlichting
  • Cellulose/houtwol-inblaasisolatie voor de houtskeletstructuur
  • Thermisch onderbroken houten ramen met een aluminium voorzijde en driedubbel glas
  • Enkel glas voor de serre en gelaagd glas voor het dak
  • Waterneutraal opvangcircuit voor regenwater met lavafilter, regenwaterput, cisterne en percolatievelden
  • Elektra-aansluiting in de opstartfase, alleen te gebruiken als generator bij een elektriciteitstekort