Dat je asbest liever niet tegenkomt tijdens een verbouwing weten we ondertussen wel, maar waarin kan het zitten of hoe herken je het? Wat maakt asbest eigenlijk zo gevaarlijk en wat kunnen we best doen om het zo veilig mogelijk én zo snel mogelijk te verwijderen?

Asbest is een vezelachtig mineraal. Vroeger werd het vaak gebruikt omdat het zo veelzijdig is en nuttige eigenschappen heeft. Het is namelijk hittebestendig, sterk, slijtvast, isolerend en bovendien goedkoop. Sinds 1998 is het verboden omdat het een groot gevaar inhoudt voor je gezondheid. Doordat de vezel zo fijn is kan het tot diep in de longen doordringen. De gevolgen komen pas jaren later aan het licht, vaak in de vorm van kankers of problemen aan de luchtwegen.

Collage asbest 1

Waarin kan asbest zitten?

Net omdat het zoveel gebruikt werd, kan iedereen het nog tegenkomen in zijn woning.
Je vindt asbest in hechtgebonden of niet-hechtgebonden vorm.

Hechtgebonden
Bij hechtgebonden asbest (vast asbest) zitten de vezels stevig vast in het dragermateriaal. Zolang dat asbest in goede staat is en niet onvoorzichtig wordt bewerkt, komen er nauwelijks vezels vrij. Hechtgebonden asbest vind je terug in:

– asbestcementen materialen zoals dakleien, golfplaten, buizen, lambrisering, imitatiemarmer, bloembakken, afvoergoten en onderdakplaten
– vloertegels en vloerbekleding uit kunststof, zoals vinyl
– asbesthoudend(e) bitumen, mastiek en dakbedekking
– asbesthoudende pakkingen en dichtingen
– asbesthoudende (tegel)lijm.

Niet-hechtgebonden
Bij niet-hechtgebonden asbest (los asbest) zitten de vezels min of meer los. De vezels komen dus gemakkelijk vrij, zeker als het materiaal beschadigd is of gemanipuleerd wordt. Niet-hechtgebonden asbest kan je terugvinden in:

– plaasterisolatie rond leidingen van de centrale verwarming
– afdichtingskoorden van verwarmingsketels of kachels
– asbestvilt en -karton onder vinylvloeren.

Collage asbest 2

Zo herken je asbesthoudende materialen

Asbest kan je niet altijd met het blote oog herkennen. Bij twijfel doe je best beroep op een specialist of kan je een staal laten analyseren door een labo. Is op een golfplaat of lei de aanduiding AT te lezen, dan bevat die zeker asbest. De letters NT wijzen op New Technology en kunnen zekerheid geven over de afwezigheid van asbest. Je treft ze aan als stempel op bouwmateriaal zoals platen en dakpannen. Een ander trucje is de zogenaamde vlamtest. Ga met een vlam over de zichtbare vezelbundels, aan een hoek of op een plaats waar het materiaal gebroken is. Gloeien de vezels alleen maar, en worden ze niet vernield door de vlam? Dan is de kans groot dat het om asbest gaat. Vezels die niet van asbest zijn zullen door de vlam uiteenvallen of druppeltjes vormen.

Wat je moet doen wanneer je asbest aantreft

Meestal is er geen reden tot paniek . Zolang het in hechtgebonden toestand verkeert, is er geen gevaar voor de gezondheid maar als losse asbestvezels op lange termijn worden ingeademd kunnen ze veel schade veroorzaken. Of asbest verwijderd moet worden, is afhankelijk van de wijze waarop het verwerkt is. In hechtgebonden toestand kan het in sommige gevallen zelfs beter blijven zitten. Als er sprake is van losse asbest, moeten deze bij wet verwijderd worden door een erkend asbestverwijderaar.

Wil je hechtgebonden asbest zelf verwijderen, hou dan rekening met de volgende voorzorgsmaatregelen:

– Door te zagen, slijpen, schuren, boren of afspuiten kunnen er vezels vrijkomen, doe dit dus in geen geval! Een asbesthoudend dak afspuiten bv. is zelfs verboden, de vezels komen vrij in hoge concentratie en belanden via jouw dakgoot in de regenput of riolering, zo breng je ook anderen in gevaar.
– Maak het materiaal nat zodat er geen vezels kunnen rondvliegen.
– Zorg steeds voor een goede verluchting.
– Draag een stofmasker (type FFP3), een wegwerpoverall en afspoelbare schoenen.
– Alle werktuigen die stof veroorzaken, al is het maar een beetje, maken asbestvezels los. Gebruik daarom alleen handwerktuigen bv. een schroevendraaier of handzaag
– Een stofzuiger is uit den boze, daarmee verspreid je de vezels!
– Zorg ten slotte dat het verwijderde materiaal niet kan breken en breng het meteen weg!

En wat met het afval?

Hechtgebonden asbest kan je laten ophalen door een geregistreerde asbestinzamelaar of kan je zelf naar het containerpark brengen. Zorg dat je het asbestafval goed verpakt om stofvorming en breuken tijdens het transport te vermijden. Werd het asbest verwijderd door een erkende asbestverwijderaar? Dan zorgt die ervoor dat het asbestafval volgens de regels wordt afgevoerd, verwerkt en gestort.

Een woning aan het renoveren? Onthou dus as, niet zo best!

Bron & foto’s: Vlaamse Overheid

Zimmo