Hou je van de natuur, wil je in een rustige omgeving wonen of ben je op zoek naar een unieke woonlocatie? Een woning aan het water is niet alleen uitzonderlijk mooi, je woont ook middenin de natuur en je kunt urenlang genieten van de rust.

1. Puur genieten aan een rivier, kanaal of meer

Panoramisch, rustgevend en sprookjesachtig zijn slechts enkele woorden die jou misschien te binnen schieten wanneer je denkt aan een huis aan het water. Terecht, want het is echt de moeite waard. Een woning aan het water is elke dag heerlijk vertoeven, zowel binnen als buiten.

Rustig mijmerend aan het kabbelende water, wegdromen wanneer de zonnestralen in het water weerkaatsen en een dagelijks terugkerend vakantiegevoel. Elke dag een beetje vakantie, willen we dat niet allemaal?

2. Meer mentale rust en vrijheid

Het zicht op en het geluid van water in je omgeving zijn goed voor je mentale gezondheid. Enkele jaren geleden deden wetenschappers hier een studie rond en de resultaten zijn verbluffend. Water heeft een zeer grote invloed op je mentale welzijn: het geluid van een stromende beek, regendruppels die op het water vallen, het prachtige uitzicht en de sfeer die bij een woning aan het water komen kijken, zorgen voor meer rust en ontspanning. Het geluid van de zee komt niet voor niets vaak terug als achtergrondgeluid bij meditaties. Het water heeft een helend en kalmerend effect. Meer rust in je hoofd, meer ontspanning en minder stress, dat ervaar je wanneer je aan het water woont. Daarbovenop zal je aan het water ook beter slapen.

huizen aan het water
wonen aan het water, een meerwaarde?

3. Gezellige drukte of ongestoorde rust

Een stedelijke woning aan het water is vaak een toeristische trekpleister, denk maar aan Mechelen of Gent. Die bruisende sfeer en gezellige rumoer krijg je er vaak gratis bij. Dat is leuk als je houdt van alles wat bij een (toeristische) stad komt kijken, maar minder interessant wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een huis om met je gezin in te wonen of om te genieten van je oude dag. Kies je voor nieuwbouw, heb je de beste isolatie en dus minder overlast dan wanneer je bijvoorbeeld intrekt in een te renoveren woning.

Daarnaast kan je ervoor kiezen om die heerlijke rust te ervaren door uit te kijken naar een woning in het groen, op het platteland of ver verwijderd van de bewoonde wereld. Dat is perfect mogelijk, hoewel zulke woningen zeldzamer zijn dan een appartement of huis aan een rivier of kanaal.

wonen aan het water of de jachthaven
jachthaven Blankenberge

Toerisme en beweging zijn dan weer extra troeven voor wie op zoek is naar dat bruisende vakantiegevoel. Dat heb je namelijk wél wanneer je je vestigt in een stad als Leuven of Gent. Periodes van drukte, afgewisseld met rustige dagen. Uitermate geschikt voor wie graag omringd wordt door gezelligheid.

4. Een appartement, villa of huis aan het water: de keuze is aan jou

Wie een appartement wilt kopen of huren aan het water, heeft meer keuze in een stad dan wie zoekt naar een huis aan het water. In steden als Brugge, Hasselt of Mechelen, om enkele te noemen, zal je gemakkelijker een appartement dan een huis vinden. Op het platteland, in een dorpskern of bij projecten waar men verschillende huizen aan water bouwde, kan je je hart ophalen als je een (open, halfopen of gesloten) huis of villa verkiest boven een appartement.

Zowel voor liefhebbers van nieuwbouw als voor mensen die houden van de charme van oude(re) woningen zijn er mogelijkheden. Zo kan je zowel kiezen voor luxe als voor authentieke charme. In bijna alle steden en gemeenten vind je zowel nieuwbouw- als reeds gerenoveerde of te renoveren woningen aan het water.

5. The sky is the limit: wonen aan het water kan werkelijk overal

Wonen aan het water kan in België werkelijk overal, zowel stadsmussen als rustzoekers kunnen met andere woorden eindeloos genieten van een kabbelende rivier in de achtertuin. Denk aan huizen aan rivieren zoals de Maas of steden die bekend staan om hun waterwegen, zoals Gent, Brugge en Diest. Wie aan het water wil wonen, heeft heel wat opties.

In deze steden en gemeenten woon je veilig en comfortabel aan het water:

● Hasselt
● Brugge
● Diest
● Gent
● Dinant
● Namen
● Leuven
● Maasmechelen
● Mechelen
● Aarschot

6. Een mooie investering voor later

Wonen aan het water is bovendien een investering voor later. Het aantal huizen, appartementen en villa’s aan het water zijn niet oneindig, waardoor ze relatief snel kunnen stijgen in waarde. Naast een mooie verblijfplaats voor jezelf kan je het met andere woorden zien als een investering voor nu of in de toekomst.

Rivieren die vroeger werden dichtgegooid, worden weer blootgelegd om te kunnen voldoen aan de vraag naar woningen aan het water. Deze waterwegen zijn natuurlijk schaars, wat maakt dat een woning aan het water over enkele jaren een schaars goed zal zijn. Een mooie investeringskans en een zalige plaats om te wonen. Twee vliegen in één klap.

Zoals we hierboven ook beschrijven, heb je in België een ruime keuze aan appartementsgebouwen aan kanalen of rivieren. Zowel in steden als gemeenten kan je je hart ophalen. Daarnaast zijn er nog heel wat projecten in aanbouw, die binnenkort volledige worden afgewerkt. Enkele recentere projecten zijn bijvoorbeeld Het Eilandje in Antwerpen of Quartier Bleu in Hasselt: luxueuze appartementen aan het water, omgeven door winkelcentra en handelspanden. Zulke projecten vind je in verschillende (groot)steden, al is investeren in een huis of villa ook interessant.

prachtige oude woningen aan het water
Brugge die schone

Kortom: wonen aan het water heeft heel wat voordelen, kan op verschillende plaatsen én kan bovendien zowel in een appartement als in een huis of villa. Rustzoekers vinden hun gading diep in de natuur, actievelingen en liefhebbers van gezellige drukte kunnen hun hart ophalen in (drukke) steden en aan stadsranden.

Bronnen:
WHO: green and blue spaces and mental health (rapport)
Steps: “wonen aan het water” & Zimmo