Een huurwoning verkopen? Dat kan op elk moment. Ook wanneer de woning verhuurd is. Toch steken heel wat vragen de kop op: loopt het huurcontract dan af? Moet de verhuurder jou op de hoogte brengen? En wat als je als huurder de woning zelf wil kopen? Zimmo vertelt je alles wat je moet weten.

Moet de verhuurder jou op de hoogte brengen?

Het is niet wettelijk verplicht om huurders op de hoogte te brengen van de verkoop. Toch doet je verhuurder dat beter wel. Zo val jij niet uit de lucht wanneer er geïnteresseerde kopers aanbellen. Bovendien moet jij de huur na de verkoop overschrijven naar de nieuwe eigenaar. Heldere communicatie is in zulke gevallen het beste advies.

Is de huurwoning gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Dan is de verhuurder wel bij de wet verplicht om jou te verwittigen. En wonen er meerdere huurders in het pand? Dan moet de eigenaar aan alle huurders meedelen dat hij de woning verkoopt – via een aangetekende brief of deurwaardersexploot.

Wat met het huurcontract?

Het huurcontract stopt niet automatisch wanneer het huis van eigenaar wisselt. Er zijn twee scenario’s: het contract is geregistreerd of niet.

Is de overeenkomst geregistreerd? En werd die afgesloten voor het moment dat de woning werd verkocht? Dan moet de koper jouw huurovereenkomst verder naleven en rekening houden met de wettelijke opzegregeling. Zelfs als de nieuwe eigenaar volgens het contract het recht heeft om jou uit de woning te zetten.

Is je huurovereenkomst niet geregistreerd? En woon je er langer dan 6 maanden? Dan gelden dezelfde regels als bij een geregistreerd contract. Woon je er nog geen 6 maanden? Alleen in dat geval kan de nieuwe eigenaar jou onmiddellijk uit de woning zetten.

Dat gebeurt vooral bij kopers die een huurwoning aanschaffen om er zelf in te trekken. Soms zien kopers die aanschaf als een interessante investering, en laten ze het huurcontract gewoon doorlopen. Let dan zeker op met de waarborg: die moet de vorige eigenaar overschrijven naar de nieuwe eigenaar, inclusief intresten.

Heeft de huurder een voorkooprecht?

Je hebt als huurder geen voorkooprecht. Doe je bijvoorbeeld hetzelfde bod als een andere kandidaat? Dan kan de eigenaar nog altijd de woning aan die andere kandidaat verkopen. Kan je vragen om de verkoopprijs te verminderen met de huur die je al betaalde? Dat kan, maar daar hoeft de verkoper niet op in te gaan.

In het beste geval merk je er als huurder dus weinig van als je huurwoning verkocht wordt. Open communicatie met de vorige en nieuwe eigenaar helpt vaak al heel wat misverstanden de wereld uit.

Auteur: SDC