Je bent weleens een keuken binnengewandeld waar niet de meest aangename geur je tegemoet kwam. De nare geurtjes aanpakken is dus de boodschap. Wij leiden je alvast rond in de keuken want het is tijd om de 7 meest nare geurtjes op te sporen en op te lossen!

Allereerst: dit heb je nodig

Wie klaar is om de keuken aan te pakken, moet gewapend zijn met enkele handige huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Met verse citroenen of limoenen, azijn, bakpoeder, zout, kruiden, olie, koffie, houtskool, bleekmiddel, glazen potjes en een katoenen bol heb je alvast middeltjes genoeg om van een muffe keuken, badkamer of woonkamer een fris paradijs te maken.

1. De koelkast

Een groot probleem qua geurhinder kan afkomstig zijn van de koelkast. Een eerste stap is uiteraard om voedsel dat over de houdbaarheidsdatum heen is te verwijderen. Ook potjes met restjes of (letterlijk) vergeten groenten kan je best voorzien van de nodige aandacht.

Plakken er om een of andere reden ook etensresten aan de wanden van de koelkast, dan kan je dit oplossen door schoon te maken met azijn. Om resterende geurhinder aan te pakken, kan je een doosje vullen met bakpoeder met gaatjes in. Dat absorbeert de geur.

2. Etenstijd

Voor je etensresten in de koelkast kan steken, moet je uiteraard ook eten klaarmaken. Sommige voedingswaren -denk maar aan knoflook- hebben nu eenmaal een sterke geur. Wil je ervoor zorgen dat de geur na het koken niet blijft hangen? Plaats dan een kommetje met azijn of citroensap naast het fornuis om de geur te absorberen.

3. Oven

Heb je gemorst met eten of stond je oven enkele graden te hoog? Dan kan je weleens met onaangename geurtjes te maken hebben. Vieze etensresten of aangebrande korstjes zijn niet altijd even gemakkelijk te verwijderen, maar de geur is iets eenvoudiger. Laat de oven afkoelen en strooi wat zout op de oppervlakte. Dat haalt de geur weg en kan je nadien makkelijk verwijderen.

4. Microgolf

Nog zo eentje waar je snel geurhinder en vuile vlekken ondervindt. En toch is het niet zo moeilijk om te reinigen. Doe 200 milliliter water in een hittebestendige kom en voeg er twee eetlepels bakpoeder aan toe. Verwarm het 2 tot 3 minuten in je microgolfoven en de stoom zal ervoor zorgen dat het vuil sneller lost. Voeg eventueel wat extra citroensap toe voor een nog frissere geur.

5. Leidingen

De meeste geurhinder wordt veroorzaakt door etensresten, maar wist je dat een leiding ook een beetje kan stinken wanneer het gewoon niet gebruikt wordt? Laat een minuutje heet water door de buis lopen. Werkt dat niet, probeer dan 100 ml water te vermengen met 100 ml bleekmiddel. Kieper het goedje in de leiding en laat pas een uur later koud water door de buizen lopen.

6. Houten oppervlaktes

Na een hele dag koken kan het zijn dat houten oppervlaktes, zoals snijplanken of aanrechten aangetast zijn door het eten. Dat laat opnieuw een onwelriekend geurtje achter. De oplossing is simpel. Vermeng wat citroensap met bakpoeder of zout en maak je aanrecht op die manier schoon. Klaar is kees!

7. De omgeving

Het niet altijd aan je carrière als keukenprins(es) dat de ruimtes een geurtje hebben. Soms heeft het nu eenmaal een geurtje zonder dat je echt een reden vindt. Denk maar aan het moment wanneer je tijdens een snikhete zomer terugkeert van een weekendje weg. Wil je daarom preventief je woning opfrissen? Probeer het dan met deze ideetjes!

  • Kruidenmengeling: kook je graag? Dan zijn er wellicht geurtjes die je echt fantastisch is. Waarom probeer je niet eens je favoriete kruid in een kom te vermengen met water? Door ze nadien op te warmen in de microgolfoven creëer je een geurtje die je graag hebt.
  • Verfrissers: zoek je iets waardoor je ruimte een lange tijd lentefris ruikt? Probeer eens om een bolletje katoen in een kom te leggen, samen met je favoriete geurtje. Overspan de kom met folie en prik er gaatjes in om een heerlijke geur mondjesmaat door de kamer te laten verspreiden.
  • Koffie: koffie is al geweldig op zich, maar wist je dat een kleerkast kan aanpakken door er koffiebonen in te bewaren? Giet enkele bonen in een oude sok en leg het in je kast. De muffe geur is snel weg!
  • Houtskool: de geur van (vochtige) schimmels kan je aanpakken door een bakje met houtskool in een hoekje van de ruimte te bewaren.

Bron en foto: Doityourself

bron: Zimmo